FAKTA: Israels og palæstinenseres krav til en våbenhvile

Raketter fra Gazastriben har ifølge israelsk militær ramt det sydlige Israel natten til fredag. Dermed synes en 72 timer lang våbenhvile brudt.

Delegationer fra både Israel og Gazastriben har i mellemtiden været i Kairo for at forhandle en længerevarende aftale på plads. Palæstinenserne er repræsenteret med folk fra både Hamas og Fatah.

Her er et overblik over de krav, de to parter har til en aftale:

* Hamas kræver, at blokaden fra Israel på land og til vands ophæves. Blokaden begyndte i 2006, efter at Hamas kidnappede en israelsk soldat. Palæstinenserne ønsker derudover et større areal at fiske i samt en havn og en lufthavn.

* Israel kræver - hvis blokaden ophæves - at Gaza bliver en demilitariseret zone, og at Hamas afvæbnes.

* Hamas kræver, at fem tidligere lukkede grænseovergange åbnes. En af overgangene er til Egypten. Den blev lukket i 2013, da den egyptiske hær tog magten fra Det Muslimske Broderskab.

* Palæstinenserne kræver, at en række fanger, heraf en række parlamentsmedlemmer, bliver frigivet.

* Israel kræver, at præsident Mahmoud Abbas og hans folk i Fatah-bevægelsen overtager kontrollen og sikkerheden ved grænseovergange.

* Israel kræver, at international økonomisk støtte til palæstinenserne går igennem den palæstinensiske præsidents kontor.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip