FAKTA: Jobbeskrivelse for EU's kommissionsformand

Skrevet af admin

15/07/2014

Mest læste i dag

Luxembourgeren Jean-Claude Juncker er tirsdag blevet godkendt af et flertal i Europaparlamentet som næste formand for EU-Kommissionen efter José Manuel Barroso.

Her er kommissionsformandens opgaver og daglige gøremål som traktatvogter, afstraffer og daglig leder.

* Jean-Claude Junckers første opgave bliver at samle sit kommende hold af kommissærer og fordele porteføljerne ud fra de kandidater, der er bragt i forslag fra medlemslandene.

* Kommissionsformanden leder og fordeler arbejdet i EU-Kommissionen, der består af en kommissær fra hvert EU-land og er den politiske ledelse af EU's embedsværk.

* Kommissionen holder møde en gang om ugen - for det meste om onsdagen. Men når EU-Parlamentet en gang om måneden samles i Strasbourg i Frankrig, rejser kommissionen med og holder sit møde der om tirsdagen.

* EU-Kommissionen skal ud fra de mere overordnede politiske retningslinjer udstukket af medlemslandene i Det Europæiske Råd komme med konkrete forslag til ny lovgivning.

* EU-Kommissionen er traktatens vogter og ansvarlig for at sikre, at medlemslandene faktisk overholder EU's fælles regler.

* EU-Kommissionen straffer de lande, der ikke lever op til EU's budgetkrav.

* EU-Kommissionen repræsenterer EU udadtil. Det er for eksempel kommissionsformanden, der sammen med EU-præsidenten holder topmøder med eksempelvis andre landes præsidenter.

* Vesttyskeren Walter Hallstein blev 1. januar 1958 indsat som den første formand for Europakommissionen, der dengang ledede Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, som var dannet i samarbejde mellem Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Luxembourg og Holland.

* Portugiseren José Manuel Barroso nærmer sig afslutningen af sin anden fem års periode.

* Jean-Claude Juncker bliver EU's 13. kommissionsformand. Der har endnu kun været mænd på posten.

/ritzau/