FAKTA: Jobbeskrivelse for EU's kommissionsformand

Jean-Claude Juncker er Det Europæiske Råds kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen. Og bliver han godkendt af EU-Parlamentet 16. juli, bliver han José Manuel Barrosos efterfølger.

Men hvem er egentlig kommissionsformanden, og hvad laver han - eller hun?

* Når den næste kommissionsformand efter indstilling fra Det Europæiske Råd er blevet godkendt i Europaparlamentet, vælger han eller hun sit kommende hold af kommissærer og fordeler porteføljerne ud fra de kandidater, der er bragt i forslag fra medlemslandene.

* Kommissionsformanden leder og fordeler arbejdet i EU-Kommissionen, der består af en kommissær fra hvert EU-land og er den politiske ledelse af EU's embedsværk.

* Kommissionen holder møde en gang om ugen - for det meste om onsdagen, men når EU-Parlamentet en gang om måneden samles i Strasbourg i Frankrig, rejser kommissionen med og holder sit møde der om tirsdagen.

* EU-Kommissionen skal ud fra de mere overordnede politiske retningslinjer udstukket af medlemslandene i Det Europæiske Råd komme med konkrete forslag til ny lovgivning.

* EU-Kommissionen er traktatens vogter og ansvarlig for at sikre, at medlemslandene faktisk overholder EU's fælles regler.

* EU-Kommissionen repræsenterer EU udadtil. Det er for eksempel kommissionsformanden, der sammen med EU-præsidenten holder topmøder med eksempelvis andre landes præsidenter.

* Vesttyskeren Walter Hallstein blev 1. januar 1958 indsat som den første formand for Europakommissionen, der dengang ledede Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, som var dannet i samarbejde mellem Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Luxembourg og Holland.

* Portugiseren José Manuel Barroso nærmer sig afslutningen af sin anden fem års periode.

* Barroso er EU's 12. kommissionsformand. Der har endnu kun været mænd på posten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip