FAKTA: Jobbeskrivelse for EU's kommissionsformand

Luxembourgeren Jean-Claude Juncker er tirsdag blevet godkendt af et flertal i Europaparlamentet som næste formand for EU-Kommissionen efter José Manuel Barroso.

Her er kommissionsformandens opgaver og daglige gøremål som traktatvogter, afstraffer og daglig leder.

* Jean-Claude Junckers første opgave bliver at samle sit kommende hold af kommissærer og fordele porteføljerne ud fra de kandidater, der er bragt i forslag fra medlemslandene.

* Kommissionsformanden leder og fordeler arbejdet i EU-Kommissionen, der består af en kommissær fra hvert EU-land og er den politiske ledelse af EU's embedsværk.

* Kommissionen holder møde en gang om ugen - for det meste om onsdagen. Men når EU-Parlamentet en gang om måneden samles i Strasbourg i Frankrig, rejser kommissionen med og holder sit møde der om tirsdagen.

* EU-Kommissionen skal ud fra de mere overordnede politiske retningslinjer udstukket af medlemslandene i Det Europæiske Råd komme med konkrete forslag til ny lovgivning.

* EU-Kommissionen er traktatens vogter og ansvarlig for at sikre, at medlemslandene faktisk overholder EU's fælles regler.

* EU-Kommissionen straffer de lande, der ikke lever op til EU's budgetkrav.

* EU-Kommissionen repræsenterer EU udadtil. Det er for eksempel kommissionsformanden, der sammen med EU-præsidenten holder topmøder med eksempelvis andre landes præsidenter.

* Vesttyskeren Walter Hallstein blev 1. januar 1958 indsat som den første formand for Europakommissionen, der dengang ledede Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, som var dannet i samarbejde mellem Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Luxembourg og Holland.

* Portugiseren José Manuel Barroso nærmer sig afslutningen af sin anden fem års periode.

* Jean-Claude Juncker bliver EU's 13. kommissionsformand. Der har endnu kun været mænd på posten.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip