FAKTA: Jobbeskrivelse for EU's udenrigschef

Jobbet som EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik - populært kaldet EU's udenrigschef - har været britiske Catherine Ashtons siden 2009.

Men onsdag ventes EU's stats- og regeringschefer at finde hendes afløser til et topmøde i Bruxelles. Med jobbet følger masser af diplomati og møder både i og udenfor EU.

Unionens ansigt udadtil skal:

* Koordinere de forskellige redskaber, som EU har at gøre godt med i udenrigspolitikken - udviklingsstøtte, handel, humanitær bistand og krisehåndtering.

* Sørge for konsensus mellem de 28 EU-lande og deres respektive prioriteter. Det sker hovedsageligt igennem månedlige møder med udenrigsministrene, som udenrigschefen leder.

* Jævnligt mødes med EU's stats- og regeringschefer i Det Europæiske Råd.

* Repræsentere EU i internationale fora så som i FN (Forenede Nationer).

* Lede Det Europæiske Forsvarsagentur og EU's Institut for Sikkerhedsstudier.

Historien bag stillingen:

* Catherine Ashton er EU's første udenrigschef og blev tildelt posten i november 2009.

* Jobbet blev oprettet under Lissabontraktaten. Udenrigschefens opgave skulle være at koordinere EU's udenrigspolitik og sikkerhedspolitik og gøre udenrigspolitikken mere konsekvent og sammenhængende.

* Stillingen kombinerer rollen som næstformand i EU-Kommissionen og udenrigskommissær samt rollen som formand for Rådet for Udenrigsanliggender, som består af EU-landenes udenrigsministre.

* Udenrigschefen bliver støttet i arbejdet af Tjenesten for EU's Optræden Udadtil, EEAS, som blev oprettet første januar 2011 ved at fusionere EU-Kommissionen og ministerrådets afdelinger for udenrigspolitik.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip