FAKTA: Jobbeskrivelse for EU's udenrigschef

Jobbet som EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik - populært kaldet EU's udenrigschef - har været britiske Catherine Ashtons siden 2009.

Men onsdag ventes EU's stats- og regeringschefer at finde hendes afløser til et topmøde i Bruxelles. Med jobbet følger masser af diplomati og møder både i og udenfor EU.

Unionens ansigt udadtil skal:

* Koordinere de forskellige redskaber, som EU har at gøre godt med i udenrigspolitikken - udviklingsstøtte, handel, humanitær bistand og krisehåndtering.

* Sørge for konsensus mellem de 28 EU-lande og deres respektive prioriteter. Det sker hovedsageligt igennem månedlige møder med udenrigsministrene, som udenrigschefen leder.

* Jævnligt mødes med EU's stats- og regeringschefer i Det Europæiske Råd.

* Repræsentere EU i internationale fora så som i FN (Forenede Nationer).

* Lede Det Europæiske Forsvarsagentur og EU's Institut for Sikkerhedsstudier.

Historien bag stillingen:

* Catherine Ashton er EU's første udenrigschef og blev tildelt posten i november 2009.

* Jobbet blev oprettet under Lissabontraktaten. Udenrigschefens opgave skulle være at koordinere EU's udenrigspolitik og sikkerhedspolitik og gøre udenrigspolitikken mere konsekvent og sammenhængende.

* Stillingen kombinerer rollen som næstformand i EU-Kommissionen og udenrigskommissær samt rollen som formand for Rådet for Udenrigsanliggender, som består af EU-landenes udenrigsministre.

* Udenrigschefen bliver støttet i arbejdet af Tjenesten for EU's Optræden Udadtil, EEAS, som blev oprettet første januar 2011 ved at fusionere EU-Kommissionen og ministerrådets afdelinger for udenrigspolitik.

/ritzau/

 

Dagens Gossip