FAKTA: Julian Assange har siddet to år på ambassade

Den australske journalist Julian Assange er blevet kaldt alt fra frihedskæmper til landsforræder, siden han i 2006 stiftede WikiLeaks og siden har været med til at offentliggøre tusindvis af fortrolige dokumenter blandt andet om USA's krigsførelse i Irak og Afghanistan.

Han er samtidig mistænkt for at have voldtaget to svenske kvinder. Se begivenhedernes gang her, siden Julian Assange i sommeren 2010 besøgte Stockholm:

* I november 2010 bliver Julian Assange efterlyst af svensk politi. Han er mistænkt for at have begået voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder under et ophold i Sverige i sommeren 2010.

* Julian Assange bliver anholdt i december 2010 af britisk politi i London, men løslades efter en uge mod kaution. En proces om eventuel udlevering til Sverige indledes.

* I februar 2011 beslutter en domstol i London, at Assange kan udleveres til Sverige, men kendelsen ankes, da Assange frygter, at de svenske myndigheder vil udlevere ham til USA. Udleveringsordren stadfæstes af den britiske højesteret i maj 2012.

* Julian Assange søger tilflugt på Ecuadors ambassade i London i juni 2012 og søger politisk asyl. Forlader han ambassaden, bliver han anholdt.

* Ecuador giver Julian Assange asyl i august 2012, men britiske myndigheder nægter at give ham frit lejde ud af landet. Der er britiske overvejelser om at bryde ind i ambassaden for at anholde WikiLeaks-stifteren, og der opstår diplomatiske spændinger.

* Byretten i Stockholm fastholder 16. juli 2014 arrestordre på 43-årige Julian Assange, som fortsat risikerer anholdelse, hvis han forlader Ecuadors ambassade i London.

Kilder: dpa, TT

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip