FAKTA: Julian Assange har siddet to år på ambassade

Den australske journalist Julian Assange er blevet kaldt alt fra frihedskæmper til landsforræder, siden han i 2006 stiftede WikiLeaks og siden har været med til at offentliggøre tusindvis af fortrolige dokumenter blandt andet om USA's krigsførelse i Irak og Afghanistan.

Han er samtidig mistænkt for at have voldtaget to svenske kvinder. Se begivenhedernes gang her, siden Julian Assange i sommeren 2010 besøgte Stockholm:

* I november 2010 bliver Julian Assange efterlyst af svensk politi. Han er mistænkt for at have begået voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder under et ophold i Sverige i sommeren 2010.

* Julian Assange bliver anholdt i december 2010 af britisk politi i London, men løslades efter en uge mod kaution. En proces om eventuel udlevering til Sverige indledes.

* I februar 2011 beslutter en domstol i London, at Assange kan udleveres til Sverige, men kendelsen ankes, da Assange frygter, at de svenske myndigheder vil udlevere ham til USA. Udleveringsordren stadfæstes af den britiske højesteret i maj 2012.

* Julian Assange søger tilflugt på Ecuadors ambassade i London i juni 2012 og søger politisk asyl. Forlader han ambassaden, bliver han anholdt.

* Ecuador giver Julian Assange asyl i august 2012, men britiske myndigheder nægter at give ham frit lejde ud af landet. Der er britiske overvejelser om at bryde ind i ambassaden for at anholde WikiLeaks-stifteren, og der opstår diplomatiske spændinger.

* Byretten i Stockholm fastholder 16. juli 2014 arrestordre på 43-årige Julian Assange, som fortsat risikerer anholdelse, hvis han forlader Ecuadors ambassade i London.

Kilder: dpa, TT

/ritzau/

 

Dagens Gossip