FAKTA: Junckers popularitet blandt danske EP-medlemmer

Et flertal i EU-Parlamentet har tirsdag stemt for den luxembourgske veteran Jean-Claude Juncker som ny formand for EU-Kommissionen.

Dermed er den borgerlige kandidat kommet igennem hele godkendelsesmøllen og bliver den næste kommissionsformand efter José Manuel Barroso.

Ritzau spurgte tirsdag inden afstemningen de danske medlemmer, hvad de ville stemme:

* Morten Messerschmidt (DF), medlem af den konservative ECR-gruppe i parlamentet.

- Vi stemmer imod Juncker. Juncker er den helt forkerte mand efter et valg, hvor skeptikerne vandt. Grundlæggende ønsker Juncker mere EU, mens signalet fra borgerne var det modsatte. Han vil have fælles forsvar og fælles udlændingepolitik. Det er helt uspiseligt for DF.

* Christel Schaldemose (S), medlem af den socialdemokratiske gruppe, S&D

- Jeg stemmer blank. Han er kompetent, og han repræsenterer nok reelt det politiske flertal i EU's medlemslande, der lige nu er borgerligt. Jeg deler blot ikke hans holdninger. Han er for føderal og for konservativ for min smag.

- Derfor er det svært for mig at sige ja. Men jeg anerkender flertallet ved ikke at stemme imod.

* Ole Christensen (S), medlem af S&D.

- Jeg stemmer for Juncker. Han er indstillet af rådet, hvor kun David Cameron (den britiske premierminister) og Viktor Orbán (Ungarns premierminister) stemte imod. EPP (den borgerlige gruppe i parlamentet, red.) fik flest stemmer ved valget.

- Junckers arbejdsprogram ser fornuftigt ud. Han har lyttet til vore ønsker.

* Morten Helveg Petersen (R), medlem af Alde-gruppen.

- Jeg stemmer for. Forinden har der været en god dialog med Alde-gruppen, der blandt andet har understreget behovet for flere kvindelige kommissærer.

- Jeg lægger vægt på, at Juncker understreger vigtigheden af at fastholde stabilitetspagten, at investere i bredbånd, energinet, og at EU skal være førende i vedvarende energi.

* Margrete Auken (SF), medlem af den grønne gruppe.

- Jeg stemmer i dag for mere demokrati og åbenhed, når det kommer til valg af kommissionsformanden. Derfor støtter jeg valget af Juncker. Det er klart, at Juncker ikke er De Grønnes kandidat.

- Men jeg har noteret mig, at vi på nogle centrale områder vil samme vej: obligatorisk lobbyistregister, finansskat, mere åbenhed i frihandelsforhandlingerne, gøre Europa til verdensførende inden for vedvarende energi, modstand mod gmo og skifergas.

* Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU, medlem af gruppen GUE/NGL.

- Jeg stemmer nej. Især fordi Juncker står for nedskæringspolitikken, som har betydet 25 millioner arbejdsløse og en stor social katastrofe i blandt andet Sydeuropa.

- Juncker er helt ærlig om, at han ønsker endnu mere EU. Det mener jeg er dybt problematisk lige efter et parlamentsvalg, hvor mange har udtrykt deres frustration over, hvor meget EU blander sig i vores samfund.

* Ulla Tørnæs (V) medlem af Alde-gruppen. Både Tørnæs og Jens Rohde (V) stemmer ja.

- Ved at stemme for Juncker i dag har vi i den liberale gruppe sikret, at vækst og nye arbejdspladser ligger øverst på Junckers dagsorden og dermed på den nye kommissions dagsorden.

- Juncker er ikke min mand. Men politik handler ikke om personer, men om at få mest mulig indflydelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip