FAKTA: Kend proceduren for sagen mod Google

EU's tidligere konkurrencekommissær Joaquín Almunia gik i 2010 i gang med at undersøge amerikanske Google for muligt misbrug af virksomhedens dominerende position på markedet for søgemaskiner på internettet.

Tre forsøg på at indgå forlig er slået fejl, efter at Googles konkurrenter og interesserede parter har afvist Googles tilbud om blandt andet at ændre på den måde, konkurrenters produkter bliver præsenteret i søgeresultater.

Onsdag har den nuværende konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, taget et egentligt formelt skridt i Google-sagen, der potentielt kan løbe mange år endnu, før der er en endelig afgørelse.

Her er de formelle skridt:

* EU-Kommissionen har sendt en formel klagemeddelelse mod Google.

* En klagemeddelelse er kommissionens præcise beskrivelse af de faktiske forhold og af, hvordan virksomheden menes at bryde EU's konkurrenceregler.

* Klagemeddelelsen omtales sommetider som en slags anklageskrift, men da kommissionen selv har kompetence i sagen, betyder det ikke, at sagen dermed er sendt til domstolen.

* Google får med udgangspunkt i kommissionens klagemeddelelse mulighed for at kommentere og forsvare sig. Svarfristen til Google er 10 uger.

* Google har ret til en mundtlig høring for EU-Kommissionen, hvor virksomheden selv og andre parter kan forklare sig.

* EU-Kommissionen skal herefter beslutte, om man går videre med sagen eller eventuelt frafalder. Hvis kommissionen står fast, kan den idømme Google administrative bøder på op til 10 procent af virksomhedens omsætning.

* Google kan vælge at prøve en afgørelse fra EU-Kommissionen ved retten i Luxembourg, hvor EU-Domstolen er sidste ankeinstans.

Kilder: EU-Kommissionen, professor emeritus Jens Fejø fra CBS og tidligere EU-dommer Bo Vesterdorf fra advokatfirmaet Plesner.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip