FAKTA: Kronologi i sagen om Tysklands VM-værtskab

Det Tyske Fodboldforbund (DFB) er under anklage for at have sikret sig værtskabet for VM i fodbold i 2006 på uhæderlig vis.

Her følger nogle af hovedpunkterne i sagen, hvor blandt andre tysk fodbold største navn nogensinde, Franz Beckenbauer, er indblandet. En sag, der også handler om skatteunddragelse:

* 16. oktober:

Det Tyske Fodboldforbund (DFB) meddeler, at det efterforsker en betaling på 6,7 millioner euro (cirka 50 millioner kroner) i 2005 til Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) fra organisationskomitéen for VM i Tyskland, der blev afholdt et år senere, i 2006.

Efterforskningen er sat i gang, fordi DFB frygter, at betalingen ikke er blevet brugt til det planlagte formål, som skulle være et kulturprogram i Fifa-regi.

Det tyske magasin Der Spiegel hævder, at organisationskomitéen brugte pengene til bestikkelse, så Tyskland i 2000 kunne vinde afstemningen om VM-værtskabet.

* 17. oktober:

Nuværende DFB-præsident, Wolfgang Niersbach, afviser beskyldningen om, at Tyskland skulle have købt sig til VM-værtskabet. Niersbach var vicepræsident i DFB, mens Theo Zwanziger var præsident, da den mistænkelige pengeoverførsel fandt sted.

* 23. oktober:

Theo Zwanziger angriber Wolfgang Niersbach, der har hævdet, at han først for kort tid siden er blevet orienteret om den hemmelige betaling. Zwanziger hævder, at Niersbach må have kendt til pengeoverførslen i lang tid.

- Det er indlysende, at der har været en sort kasse hos den tyske VM-arrangør. Og det er også indlysende, at den nuværende DFB-præsident ikke kun har kendt til den i et par uger, men som minimum siden 2005. Som jeg ser det, så lyver Niersbach, siger Theo Zwanziger til Der Spiegel.

* 26. oktober:

Fodboldlegenden Franz Beckenbauer, der var chef for Tysklands organisationskomité ved VM i 2006, erkender, at det var en fejl at udbetale pengene til Fifa.

- For at få et finansieringstilskud fra Fifa fulgte vi et forslag fra Fifas finanskommission, som vi i dag kan se, at vi skulle have afvist. Det bærer jeg som præsident for den daværende organisationskomité ansvaret for, siger Franz Beckenbauer ifølge dpa. Han har tidligere afvist, at pengene blev brugt til bestikkelse.

* 3. november:

Efterforskere og skattemyndighederne i Frankfurt ransager DFB's kontorer, og der bliver ligeledes gennemført ransagning i hjemmene hos Theo Zwanziger, Wolfgang Niersbach og Horst Schmidt. Sidstnævnte var generalsekretær i DFB, da pengeoverførslen fandt sted i 2005. Razziaerne sker på grund af mistanke om skatteunddragelse af særlig seriøs karakter i sagen om de 6,7 millioner euro.

DFB's hovedsponsor, Daimler, beder om at få en forklaring fra fodboldforbundet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip