FAKTA: Kronologi over Eva Kjer Hansen-sagen

Skrevet af admin

27/02/2016

Dagens topnyheder

Eva Kjer Hansens (V) afgang som miljø- og fødevareminister kommer efter længere tids modvind for ministeren, der i slutningen af sidste år sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative blev enig om en landbrugspakke.

I februar kom det så i første omgang frem, at Eva Kjer Hansen havde samarbejdet særdeles tæt med interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug.

Og senere kunne Berlingske afsløre, at en række forskere mener, at de regnemetoder, der er brugt i forbindelse med landbrugspakken, er problematiske. Ministeren beskyldes for at pynte på tallene i forhold til pakkens påvirkning af miljøet.

Det får tirsdag 23. februar De Konservative til at melde ud, at partiet ikke har tillid til ministeren.

Her følger en kronologi over de seneste dage i sagen:

* Tirsdag 23. februar:

Efter en lang høring om landbrugspakken og efterfølgende samråd med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen meddeler De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, at partiet ikke længere har tillid til ministeren.

- Vi støtter stadig den her regering, men vi vil ikke acceptere, at der ikke bliver givet offentligheden et retvisende billede, lyder det fra De Konservatives formand.

Kort tid efter indkalder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til krisemøde for alle partilederne i blå blok for at se, "om regeringen fortsat har flertal til at være regering".

Efter mødet fastholder Søren Pape Poulsen tirsdag aften sin mistillid.

* Onsdag 24. februar:

Lars Løkke Rasmussen holder pressemøde klokken 13.30. Statsministeren afskediger ikke Eva Kjer Hansen, som han fortsat har tillid til.

- Hun er en dygtig og hårdtarbejdende minister, der loyalt har knoklet for at gennemføre den politik, de blå partier samlet gik til valg på, siger Lars Løkke Rasmussen.

I stedet indkalder han til forhandlinger med de tre blå støttepartier.

Senere på dagen afbryder rød blok et samråd med miljø- og fødevareminister, fordi de ikke ønsker at deltage i et samråd med en minister, hvis fremtid er usikker.

* Torsdag 25. februar

Rød blok fremsætter torsdag formiddag formelt et forslag om mistillidsvotum til Eva Kjer Hansen efter kritik af beregninger i landbrugspakken. Torsdag eftermiddag tilslutter De Konservative sig forslaget. Forslaget skal tages op i Folketinget onsdag 2. marts.

Samme eftermiddag bliver landbrugspakken - som hele sagen udspringer af - vedtaget af et flertal i Folketinget. De Konservative stemmer for.

Torsdag aften forsøger de blå partier på Marienborg angiveligt at forhandle sig frem til en tillægsaftale, der kan forbedre miljøpåvirkningen af den del af landbrugspakken, som De Konservative trods mistilliden til ministeren var med til at stemme igennem.

* Fredag 26. februar:

Forhandlingerne fortsætter på Marienborg, og De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, fastholder sin mistillid til Eva Kjer Hansen.

* Lørdag 27. februar:

Eva Kjer Hansen trækker sig som miljø- og fødevareminister, oplyser ministeriet lørdag formiddag i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.

- Jeg har i dag meddelt statsministeren, at jeg trækker mig fra posten som miljø- og fødevareminister. Jeg har været glad for hver eneste dag, som jeg har stået i spidsen for det nye Miljø- og Fødevareministerium, lyder det fra Eva Kjer Hansen.

- Men jeg vil ikke stå i vejen for regeringen Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/