FAKTA: Læger har spist og drukket for forskningskronerne

Region Hovedstaden har gennemgået regnskaber for en række læger på Rigshospitalet, Glostrup Hospital og Gentofte Hospital.

59 ud af 366 læger skal står til regnskab for, hvordan de har brugt forskningsmidlerne. Se her, hvad revisorerne har fundet frem til:

* Hjertemedicinsk afdeling på Glostrup Hospital:

Fem ud af otte projektansvarlige skal have undersøgt deres forhold nærmere.

Der er blandt andet indkøbt pc'er, iPads, iPhones i et større antal uden dokumentation for, hvorfor det er relevant for projektet, eller hvem der skal bruge udstyret.

Der er brugt mange penge på rejser og forplejning. I en del tilfælde er der for eksempel afholdt særlige arrangementer uden dokumentation for, hvem, der var med, eller hvad formålet var.

Det har i det hele taget været rod i regnskaber med uklare overførsler af penge mellem projekter, forskere, som har godkendt deres egne bilag, og i nogle tilfælde har revisionen konstateret udgifter, som "formodes at være af privat karakter".

* Finsenscenteret på Rigshospitalet:

36 ud af 264 projektansvarlige skal have undersøgt deres forhold nærmere.

Der er blandt andet indkøbt pc’er, iPads, iPhones i et større antal uden dokumentation for, hvorfor det er relevant for projektet, eller hvem der skal bruge udstyret.

Desuden er der i nogle projekter store telefonregninger, som ikke har dokumenteret sammenhæng med forskningsprojektet.

Der er brugt for mange penge på rejser. I nogle tilfælde har forskere rejst på businessclass, hvilket er imod reglerne, og der er i mange tilfælde ikke tilstrækkelig dokumentation for, hvad pengene er gået til.

Der er også brugt for mange midler på forplejning uden relevans for forskningsprojekterne. I en del tilfælde er der for eksempel afholdt særlige arrangementer uden dokumentation for, hvem, der var med, eller hvad formålet var.

I nogle tilfælde er udgifterne gået til "bespisning af personalet".

* Hjertemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital:

18 ud af 94 projektansvarlige skal have undersøgt deres forhold.

Der er blandt andet indkøbt pc’er, iPads, iPhones i et større antal uden dokumentation for, hvorfor det er relevant for projektet, eller hvem der skal bruge udstyret.

Desuden er der i nogle projekter store telefonregninger, som ikke har dokumenteret sammenhæng med forskningsprojektet.

Der er stor rejseaktivitet, og i nogle tilfælde er der betalt for rejser til forskerens kone og børn.

I en del tilfælde er der brugt penge på forplejning i forbindelse med særlige arrangementer uden dokumentation for, hvem, der var med, og hvor det er vanskeligt at se relevansen for forskningen.

Der er også i nogle tilfælde brugt midler på at købe gaver til medarbejdere eller andre uden dokumentation for relevansen for projektet.

Det har i det hele taget været rod i regnskaberne med uklare overførsler af penge mellem projekter, forskere, som har godkendt deres egne bilag, og i nogle tilfælde har revisionen konstateret udgifter, som "formodes at være af privat karakter".

Kilde: Region Hovedstaden, BDO - kommunernes revision

/ritzau/

 

Dagens Gossip