FAKTA: Læs her om Costa Concordias forlis

admin

|

14/07/2014

Dagens topnyheder

Efter to et halvt år forsøger myndighederne mandag at hæve krydstogtskibet, der sejlede ind i et skær ud for den italienske kyst. Planen er, at skibet skal bugseres til den italienske havneby Genova, hvor det skal hugges op.

* Det 290 meter lange og otte dæk høje italienske krydstogtskib Costa Concordia fra rederiet Costa Crociere støder på grund ud for den italienske ø Giglio 13. januar 2012.

* Der var 4229 passagerer og besætningsmedlemmer om bord, deriblandt fire danskere, som overlevede. 32 mennesker omkom, deriblandt en indisk tjener som fortsat savnes. 64 blev kvæstet ved forliset.

* Krydstogtskibet var kommet for tæt på øen, da det ramte et undersøisk skær og begyndte at tage vand ind. Det styrede derefter mod lavt vand, ramte nogle klipper og krængede over, så det blev liggende på siden ikke langt fra Giglios lille havn.

* Det var en kaotisk redningsoperation. Kaptajn Francesco Schettino blev beskyldt for at have forladt sit skib på et tidspunkt, hvor der fortsat blev evakueret passagerer.

* Retsopgøret efter katastrofen er i gang. Kaptajnen er tiltalt for uagtsomt manddrab på 32 mennesker, for at forlade sit skib og for at have forårsaget miljømæssige ødelæggelser. Han risikerer en dom på 20 års fængsel, hvis han kendes skyldig.

* Fire besætningsmedlemmer og krisekoordinatoren fra rederiet Costa Crociere har indgået en aftale med anklagemyndigheden. De har tilstået deres medansvar og fået milde fængselsdomme på maksimalt to år og 10 måneder for uagtsomt manddrab.

* Costa Crociere har også været i justitsvæsnets søgelys for at have slået alarm for sent og forsinket redningsarbejdet. Efterforskningen blev dog indstillet i april i fjor, da rederiet indgik forlig mod at betale en bøde på en million euro (7,44 millioner kroner).

* Krydstogtskibet blev i september sidste år rettet op på højkant og lå herefter på en kunstig platform i vandet.

* Bjærgningen af skibet begyndte 14. juli 2014. Planen er at bugsere skibet til Genova, hvor det skal til ophugning.

* Indtil videre har bjærgningen kostet rederiet Costa Crociere en milliard euro (7,5 milliarder kroner), og dertil kommer yderligere 100 millioner euro til skrotningen.

/ritzau/