FAKTA: Langskægget mullah har forarget Norge i 20 år

Najmuddin Faraj Ahmad, der i Norge er bedre kendt under navnet mullah Krekar, har endnu engang bragt sindene i kog i Norge med en række udtalelser.

Her kan du læse om den kontroversielle skikkelse:

* Mullah Krekar er kurder og stammer fra det nordlige Irak. Han er 58 år og kom i 1991 til Norge som kvoteflygtning. Hans kone og fire børn er norske statsborgere.

* Fra 1991 til 2002 opbyggede og ledede han den islamistiske oprørsgruppe Ansar al-Islam og rejste mange gange til Mellemøsten, mens han havde flygtningestatus i Norge.

* Blev dømt til udvisning af Norge i 2003 af hensyn til rigets sikkerhed. Højesteret stadfæstede i 2007 dommen, men han er på tålt ophold i Norge, fordi Irak ikke kan garantere, at han ikke vil blive dømt til døden.

* Krekar har siden december 2006 stået på FN's terrorliste. I 2012 blev han idømt to år og 10 måneders fængsel for trusler mod Norges nuværende statsminister, Erna Solberg, og tre kurdere. Han blev frikendt for opfordring til terror.

* Han blev 25. januar 2015 løsladt fra fængslet, men 26. februar 2015 anholdes han igen efter et interview med NRK, hvori han siger, at personer, der tegner profeten, fortjener at dø.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip