FAKTA: Lavere kontanthjælp hvis du selv siger op

Skrevet af admin

28/05/2015

Dagens topnyheder

Der bliver skåret op til 2000 kroner i den første måned, hvis man som borger opsiger sit arbejde uden gyldig grund og søger om kontanthjælp.

Sker det igen, ryger en tredjedel af kontanthjælpen i 20 uger, oplyser Ydelsesservice København til Ritzau.

Hermed er det ikke uden en pris, hvis man springer fra et arbejde, fordi man mener, man kan få mere ud af at være på kontanthjælp.

Som det ifølge Venstres partiformand, Lars Løkke Rasmussen, var tilfældet med en mand fra Ishøj, der efter en måneds ansættelse i en virksomhed i Taastrup sagde sit job op, fordi det bedre kunne betale sig for ham at være på kontanthjælp.

Her er reglerne for kontanthjælp ved selvforskyldt ledighed:

* Hvis en lønmodtager eller tidligere kontanthjælpsmodtager siger op og søger om kontanthjælp, skal borgeren ved sin ansøgning kunne dokumentere, at der er tale om en rimelig begrundelse for opsigelsen.

* En rimelig begrundelse er for eksempel, hvis man som enlig forsørger ikke kan få passet sine børn som følge af ændrede arbejdstider, hvis virksomheden flytter væk eller hvis der er helbredsmæssige vilkår, der gør sig gældende.

* Ydelsesservice træffer en afgørelse ud fra en konkret vurdering og i henhold til en såkaldt punktsanktion.

* Første gang en borger opsiger sit arbejde uden gyldig grund og søger om kontanthjælp, nedsættes kontanthjælpen, hvis borgeren har børn, med 1995 kroner i den første måned. (Fra 14.416 kroner til 12.421 kroner).

* For en borger, der ikke har børn at forsørge, nedsættes kontanthjælpen med 1503 kroner. (Fra 10.849 kroner til 9.346 kroner).

* Hvis samme borger inden for 12 måneder på ny opsiger et arbejde uden gyldig grund, nedsættes borgerens kontanthjælp med en tredjedel i 20 uger.

Kilder: Ydelsesservice København

/ritzau/