FAKTA: Malala - Pakistans globale ikon

Den 17-årige pakistanske pige Malala Yousafzay har gennem flere år været en markant stemme for børns rettigheder og har særligt talt for pigers ret til skolegang.

* Malala Yousafzay er født i byen Mingora i Pakistan 12. juli 1997.

* Malala blev allerede som 12-årig kendt i især Pakistan med en blog på BBC Urdu, hvor hun beskrev sit liv i Swat-dalen, der dengang blev kontrolleret af Taliban, og hun skrev om pigers ret til uddannelse under pseudonymet Gul Makai.

* Malala modtog Pakistans første nationale fredspris i 2011 og blev samme år nomineret til den internationale børnefredspris af organisationen Kids Rights Foundation.

* Hun blev verdenskendt, da hun på en skolebus i Swat-dalen blev ramt af skud i hovedet affyret af et Taliban-medlem 9. oktober 2012. Hun flyves til Birmingham Queen Elizabeth Hospital i England for at få flere operationer og genoptræning.

* På sin 16-års fødselsdag holdt Malala en tale ved FN's Generalforsamling, hvor hun understregede vigtigheden af børns uddannelse. Hun begyndte på et gymnasium i Birmingham, hvor hun nu bor med sin familie.

* I 2013 udkom hendes biografi "Jeg er Malala".

* Hun er medstifter af Malala-fonden, der arbejder for børns ret til uddannelse.

* I en alder af kun 17 år modtog Malala Yousafzay i 2014 som den yngste nogensinde Nobels fredspris. Hun deler prisen med den indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip