FAKTA: Minister får buket med mange tidsler og få roser

Regeringen vil justere antallet af studerende, som optages på en lang række uddannelser på blandt andet landets universiteter, så det matcher antallet af job. Det skriver uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) onsdag i en kronik i Politiken. Kronikken har allerede ført til en stribe reaktioner fra politikere, uddannelsesmiljøet og erhvervslivet.

Her er en række af de ting, som er sagt og skrevet om ministerens planer.

Lisa Herold Ferbing, formand for den faglige organisation Djøf:

- Udspillet kommer på et tidspunkt, hvor regeringens eget kvalitetsudvalg er ved at vurdere uddannelsernes kvalitet og sammenhæng til det jobmarked, som de færdige kandidater skal ud på. Samtidig er universiteterne selv i fuld gang med at finde veje til at sikre, at antallet af studiepladser svarer til behovet på arbejdsmarkedet. Det undrer derfor, at ministeren vælger at kortslutte det arbejde, der allerede er sat i gang.

Jakob L. Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd:

- Det her udspil er et helt radikalt brud med den måde, som man hidtil har ført uddannelsespolitik på i Danmark. Det kommer helt sikkert til at føre til, at færre unge får en videregående uddannelse. Det står i skrigende kontrast til regeringens hidtidige uddannelsesmålsætninger og flotte skåltaler om, at vi skal have danmarkshistoriens bedst uddannede generation.

Ralf Hemmingsen, rektor på Københavns Universitet og talsmand for Danske Universiteter:

- Det er ude af trit med virkeligheden udelukkende at dimensionere på tilbageskuende tal og tabeller. Det virker som om, at regeringen vil detailstyre institutionerne uden at inddrage hverken sektoren eller aftagerne i processen. Vores model ville være meget bedre både for de studerende og for arbejdsmarkedet ved at være baseret på dialog med studerende, forskere og aftagere.

Lykke Friis, prorektor for uddannelse på Københavns Universitet:

- Regeringen skærer over hele linjen, så rigtig mange fremover ikke kan få en uddannelse - hverken på universitetet eller andre steder. Det er en omvæltning af de helt store.

Mette Fjord Sørensen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv:

- Formålet med at tage en uddannelse er, at man via fordybelse og øget faglighed kan skabe værdi for sig selv og for samfundet. Derfor er uddannelse en investering, som i sidste ende skal give et afkast i form af et job, hvor man kan bruge sin viden og sin faglighed. Uddannelse må aldrig være målet i sig selv.

Annette Vilhelmsen, SF's uddannelses- og forskningsordfører:

- Det er et markant skifte at basere vores viden, forskning og uddannelsesinstitutioner på et arbejdsmarked. Som SF'er synes jeg, at det er alvorligt, og derfor burde det have været drøftet med forligsparterne og samarbejdspartnerne.

Esben Lunde Larsen, Venstres uddannelsesordfører:

- Hvis ministeren vil have en langsigtet aftale omkring dimensionering, så vil vi da klart anbefale, at hun spørger forligskredsen, for ellers risikerer hun jo, at der om et år sidder en ny regering, som vil lave om i dimensioneringen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip