FAKTA: Moskeen, der er et brændpunkt i Jerusalem

Al-Aqsa-moskeen på Tempelbjerget, på arabisk Haram al-Sharif, ligger i det sydøstlige Jerusalem og er hellig for både palæstinensere, jøder og kristne.

Israel har torsdag beordret moskeen afspærret efter nedskydningen af en jødisk aktivist, og det palæstinensiske selvstyres præsident, Mahmoud Abbas, mener, der er tale om en krigserklæring fra israelsk side.

* Moskeen, der blev bygget omkring år 700, er det helligste sted i jødedommen. Jøderne mener, at den bibelske kong Salomon byggede det første tempel på stedet for 3000 år siden.

* Templet blev raseret til grunden af romerne og den senere kejser Titus i år 70.

* Mange muslimer ser stedet som det tredjehelligste inden for islam efter Mekka og Medina. De mener, at profeten steg til himmels fra stedet under en natlig rejse til Jerusalem.

* Kristne mener, at Jesus holdt taler i templet, og at han drev vekselerere bort.

* Foruden al-Aqsa-moskeen findes på stedet Klippemoskeen, som har en gylden kuppel.

* Vestmuren eller Grædemuren, som er den sidste rest af muren fra det oprindelige tempel, er et jødisk sted for bøn og grænser op ad Tempelbjerget.

* Israel erobrede stedet i seksdageskrigen i 1967 og annekterede det sammen med resten af Østjerusalem, et skridt, som ikke er internationalt anerkendt.

* Det muslimske område administreres af en islamisk fond, som kaldes Waqf.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip