FAKTA: Når civile fly bliver ofre for fejlskud

Skrevet af admin

18/07/2014

Mest læste i dag

Et passagerfly fra Malaysia Airlines er torsdag aften tilsyneladende blevet skudt ned ved en fejl i det uroplagede Ukraine.

Det vil i givet fald ikke være første gang, et civilt fly er blevet offer for militære fejlskud. Se nogle af eksemplerne her:

* Siberian Airlines Flight 1812

I oktober 2001 blev et fly fra Siberian Airlines af typen Tupelov 154 skudt ned i Sortehavet. Alle 78 personer om bord omkom. Flyet var på vej fra Tel Aviv i Israel til Novosibirsk i Rusland. Ukrainsk militær benægtede i første omgang at have noget med nedskydningen at gøre, men indrømmede senere hen at have ramt flyet ved en fejl under en militærøvelse.

* Iran Air Flight 655

3. juli 1988 skød det amerikanske krigsskib USS Vincennes et Airbus-fly fra Iran Airlines ned over Den Persiske Golf. Flyet var på vej mod Dubai. Alle 290 passagerer og besætningsmedlemmer omkom. Ifølge de amerikanske myndigheder havde krigsskibet udvekslet ild med iranske skibe og forvekslede det iranske passagerfly med et kampfly.

* Korean Air Lines Flight 007

1. september 1983 blev et fly fra Korean Airlines på vej fra New York til Seoul skudt ned af sovjetiske kampfly. Alle 269 passagerer og besætningsmedlemmer omkom. Flyet kom ved en fejl ud af kurs og krydsede ind over russisk territorium, hvor russiske jagerfly satte efter flyet og skød det ned.

* Itavia Airlines flight 870

27. juni 1980 forsvandt et Itavia Airlines-fly af typen DC-9 fra myndighedernes radar, da det var på vej fra Bologna til Palermo i Italien. Flyet blev nogle timer senere fundet i havet, og alle 81 personer om bord mistede livet. Flyets skæbne har været genstand for mange spekulationer.

Men i 2013 slog den italienske højesteret fast, at det var blevet ramt af et missil fra et jagerfly. Retten udpegede ikke en afsender, men tidligere ministerpræsident Francesco Cossiga sagde tilbage i 2008, at franske kampfly havde skudt passagerflyet ned ved en fejl.

* Libyan Arab Airlines Flight 114

21. februar 1973 blev et Boeing-fly fra Libyan Arab Airlines skudt ned af israelske jagerfly. En kombination af dårligt vejr og fejl på flyets udstyr var skyld i, at det kom på afveje ind over Sinai, der på daværende tidspunkt var under israelsk kontrol. Kun fem ud af 113 personer om bord overlevede.

Kilde: CNN, Washington Post, ABCNews, New York Times.

/ritzau/