FAKTA: Nedslag i konflikten i Mellemøsten

Skrevet af admin

|

01/08/2014
Israel og Hamas-bevægelsen er blevet enige om en midlertidig humanitær våbenhvile på 72 timer.Her er et overblik over de vigtigste udviklinger, siden Israel begyndte sin offensiv i Gaza den 8. juli. * 8. juli: Israel lancerer "Operation Protective Edge" med snesevis af luftangreb på Gaza som reaktion på et stigende antal raketangreb fra militante palæstinensere. * 12. juli: FN's Sikkerhedsråd opfordrer parterne til at indstille fjendtlighederne. * 15. juli: Hamas afviser et forslag om våbenhvile fra Egypten, som Israels sikkerhedskabinet har godkendt. * 17. juli: En humanitær våbenhvile afbrydes i utide. Israel iværksætter den første landoffensiv i mere end fem år. * 20. juli: Endnu en humanitær våbenhvile afbrydes i utide. Samtidig en blodig dag i konflikten med mindst 140 dræbte palæstinensere og 13 dræbte israelske soldater. * 25. juli: John Kerry og Ban Ki-moon forsøger at få parterne til at indgå en syvdages våbenhvile, men Hamas og Israel går kun med til en 12 timer lang våbenhvile. * 27. juli: Kampene genoptages efter en enkelt rolig dag. Det samlede dødstal på palæstinensisk side runder 1000. * 30. juli: Israel angriber en FN-drevet pigeskole i Gaza og dræber mindst 19 personer.* 1. august: Israel og Hamas enes om en 72 timer lang humanitær våbenhvile. Yderligere forhandlinger skal skabe en langvarig løsning.Kilde: AFP og Reuters

Dagens topnyheder

Fredag blev endnu en våbenhvile mellem Israel og Hamas-bevægelsen afbrudt. Det skete efter få timer, selv om våbenhvilen var planlagt til at vare tre døgn.

Her er et overblik over de vigtigste udviklinger, siden Israel begyndte sin offensiv i Gaza den 8. juli.

* 8. juli: Israel lancerer "Operation Protective Edge" med snesevis af luftangreb på Gaza som reaktion på et stigende antal raketangreb fra militante palæstinensere.

* 12. juli: FN's Sikkerhedsråd opfordrer parterne til at indstille fjendtlighederne.

* 15. juli: Hamas afviser et forslag om våbenhvile fra Egypten, som Israels sikkerhedskabinet har godkendt.

* 17. juli: En humanitær våbenhvile afbrydes i utide. Israel iværksætter den første landoffensiv i mere end fem år.

* 20. juli: Endnu en humanitær våbenhvile afbrydes i utide. Samtidig en blodig dag i konflikten med mindst 140 dræbte palæstinensere og 13 dræbte israelske soldater.

* 25. juli: John Kerry og Ban Ki-moon forsøger at få parterne til at indgå en syvdages våbenhvile, men Hamas og Israel går kun med til en 12 timer lang våbenhvile.

* 27. juli: Kampene genoptages efter en enkelt rolig dag. Det samlede dødstal på palæstinensisk side runder 1000.

* 30. juli: Israel angriber en FN-drevet pigeskole i Gaza og dræber mindst 19 personer.

* 1. august: Israel og Hamas enes om en 72 timer lang humanitær våbenhvile. Den afbrydes dog efter kun få timer. Sundhedsministeriet i Gaza melder kort efter om mindst 50 dræbte efter kampe i det sydlige Gaza.

Kilde: AFP og Reuters

/ritzau/