FAKTA: Novozymes vasker tøjet rent og holder brødet frisk

Danske Novozymes er en bioteknologisk virksomhed, som producerer enzymer og mikroorganismer til mange forskellige former for industri: Vaskemidler, føde- og drikkevarer, bioenergi, landbrug og foder samt tekniske og farma.

Tirsdag har selskabet aflagt regnskab for 2015, som viser udfordringer med at få salget til at vokse de kommende år. Læs om selskabet og dets enzymer her:

* Enzymer er proteiner dannet af levende celler, som sætter kemiske processer i gang.

* Vaskemidler er selskabets største forretningsområde, men Novozymes' enzymer og mikroorganismer bliver brugt til alt fra at blødgøre læder til at rense spildevand.

* Novozymes kan altså meget vel have været med til at sørge for, at dit vasketøj bliver rent, når det har været en tur i maskinen, at din lædertaske er blød, og at dit brød holder sig frisk i mere end én dag. For blot at nævne nogle få eksempler.

* Selskabet har mere end 700 produkter i 130 lande og over 6000 ansatte fordelt over hele verden.

* Novozymes investerer en del i forskning og udvikling og har mere end 6500 patenter - heraf omkring 6000 aktive patenter.

* Kimen til selskabet blev lagt i 1925. Novozymes var oprindelig en del af Novo Nordisk, men i 2000 blev Novo splittet i tre selvstændige selskaber - Novo Nordisk, Novozymes og Novo.

Kilder: Novozymes, Gyldendals Store Danske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip