FAKTA: Nye læk om Luxembourg afslører store selskaber

admin

|

10/12/2014

Dagens topnyheder

Onsdag offentliggør medier i 26 lande endnu en række dokumenter fra de såkaldte Luxleaks, der viser, hvordan store selskaber har udnyttet Luxembourgs skattelovgivning til at undgå at betale skat. Herunder kan du læse mere om forløbet:

* 6. november 2014 offentliggjorde 31 medier verden over de første historier om de hemmelige skatteaftaler.

* Historierne var baseret på 548 dokumenter fra revisionsfirmaet PwC i Luxembourg og var blevet lækket til en international forening for undersøgende journalistik kaldet International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

* Dokumenterne viste, at myndighederne i Luxembourg lader multinationale selskaber slippe billigt i skat af overskud, som er tjent i andre EU-lande, som på den måde mister store skatteindtægter.

* 10. december offentliggør medierne nye historier baseret på 54 fortrolige skatteaftaler fra perioden 2003-2011.

* Dokumenterne afslører 35 selskabers skatteaftaler i Luxembourg. Det drejer sig blandt andet om Disney, Skype og Black & Decker.

* Den nye lækage viser også, at verdens fire største revisionsselskaber alle har været involveret i forhandlinger med Luxembourgs skattemyndigheder om at spare deres kunder for store beløb i deres respektive hjemlande ved at sende deres milliardfortjenester til Luxembourg.

* Revisionsselskaberne har afvist at kommentere sagerne af hensyn til deres kunder.

Kilde: Politiken

/ritzau/