FAKTA: Om den kinesiske it- og telegigant Huawei

Skrevet af admin

23/04/2015

Mest læste i dag

Ansatte hos it- og teleselskabet Huawei får lov at arbejde i TDC-central uden sikkerhedsgodkendelse, oplyser DR og Politiken forud for en dokumentarudsendelse på DR torsdag. Det vækker bekymring hos flere politikere.

Læs om den kinesiske televirksomhed her:

* Huawei blev grundlagt i 1987 af en tidligere officer i det kinesiske militær, Ren Zhengfei, i Shenzhen, Kina. Her har den nu verdensomspændende virksomhed fortsat hovedkvarter.

* Virksomheden er i dag gigantisk og sælger produkter og services i 170 lande verden over.

* Huaweis kerneaktiviteter er fremstilling af telekommunikationsnetværk, services for virksomheder og myndigheder og fremstilling af blandt andet mobiltelefoner og tablets.

* Tidligere har Australien, USA og Canada blacklistet selskabet af frygt for, at den kinesiske stat eller andre aktører kan anvende Huaweis netværk til cyber-spionage.

* Den britiske avis Financial Times har tidligere beskrevet, at Huawei som andre kinesiske selskaber har en intern kommunistparti-komité. Det har givet næring til rygterne om, at selskabet er meget tæt på de kinesiske myndigheder.

* Huawei har afvist alle disse påstande og understreget, at selskabet er uafhængigt af myndighederne og ikke driver spionage.

* I 2013 indgik TDC en aftale med Huawei, som fra i år opbygger og driver det største og vigtigste mobilnetværk i Danmark, TDC's avancerede 4G-netværk.

Kilder: Reuters, Financial Times, Huawei, Politiken og DR.

/ritzau/