Fakta om verdens kultur- og naturarv

* 28. juni til 8. juli 2015 samles Verdensarvskomiteen i Bonn for at diskutere nye forslag til optagelse på FN-listen over kultur eller natur af enestående værdi for menneskeheden.

* Danmark stillede i år med to nye kandidater, som begge blev optaget på Unesco's verdensarvsliste: Brødremenighedsbyen Christiansfeld i Sønderjylland og Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland (Jægersborg Hegn og Dyrehave, Store Dyrehave og Gribskov).

* Desuden indstillede Danmark sammen med Island, Norge, Letland og Tyskland et fælles projekt om vikingetidssteder i Nordeuropa, men der blev ikke plads til projektet på Unesco's liste i denne omgang.

* Kongeriget Danmark har i forvejen fået anerkendt seks steder som verdensarv: Kronborg, Roskilde Domkirke, Jelling-stenene med høje og kirke, Stevns Klint, Vadehavet og Isfjorden ved Ilulissat i Grønland.

* Listen over verdensarv (World Heritage) administreres af Unesco, FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur.

* I alt 191 lande har tilsluttet sig Unescos Verdensarvskonvention fra 1972. Der er i øjeblikket 1007 steder på listen.

* Blandt kulturverdensarven er udenlandske perler som pyramiderne i Giza, Taj Mahal i Indien, Akropolis, Den Kinesiske Mur og Operahuset i Sydney.

* Steder kan miste deres status som universelle for menneskeheden, hvis de misligholdes. Det er sket to gange: Oman (2007) reducerede et reservat for oryx-antiloper, mens Tyskland (2009) anlagde en motorvej hen over Elb-dalen ved Dresden.

Kilde: Kulturstyrelsen, Unesco.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip