Fakta om verdens kultur- og naturarv

* 28. juni til 8. juli 2015 samles Verdensarvskomiteen i Bonn for at diskutere nye forslag til optagelse på FN-listen over kultur eller natur af enestående værdi for menneskeheden.

* Danmark stillede i år med to nye kandidater, som begge blev optaget på Unesco's verdensarvsliste: Brødremenighedsbyen Christiansfeld i Sønderjylland og Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland (Jægersborg Hegn og Dyrehave, Store Dyrehave og Gribskov).

* Desuden indstillede Danmark sammen med Island, Norge, Letland og Tyskland et fælles projekt om vikingetidssteder i Nordeuropa, men der blev ikke plads til projektet på Unesco's liste i denne omgang.

* Kongeriget Danmark har i forvejen fået anerkendt seks steder som verdensarv: Kronborg, Roskilde Domkirke, Jelling-stenene med høje og kirke, Stevns Klint, Vadehavet og Isfjorden ved Ilulissat i Grønland.

* Listen over verdensarv (World Heritage) administreres af Unesco, FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur.

* I alt 191 lande har tilsluttet sig Unescos Verdensarvskonvention fra 1972. Der er i øjeblikket 1007 steder på listen.

* Blandt kulturverdensarven er udenlandske perler som pyramiderne i Giza, Taj Mahal i Indien, Akropolis, Den Kinesiske Mur og Operahuset i Sydney.

* Steder kan miste deres status som universelle for menneskeheden, hvis de misligholdes. Det er sket to gange: Oman (2007) reducerede et reservat for oryx-antiloper, mens Tyskland (2009) anlagde en motorvej hen over Elb-dalen ved Dresden.

Kilde: Kulturstyrelsen, Unesco.

/ritzau/

 

Dagens Gossip