FAKTA: OSCE rykker ud til verdens brændpunkter

* OSCE er en forkortelse for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa.

* Det er verdens største regionale sikkerhedsorganisation med 57 deltagende stater fra Europa, Centralasien og Nordamerika.

* Organisationens aktiviteter omfatter konfliktforebyggelse, krisestyring og økonomisk genopbygning.

* Danmark støtter aktivt organisationens arbejde i de forskellige konfliktområder i Europa og på områder, som fremmer demokrati og menneskerettigheder.

* Udover den politiske støtte udsender Danmark eksperter til OSCE's feltmissioner og til valgobservationer.

* I 2012 sendte organisationen 160 udenlandske valgobservatører til præsidentvalget i Rusland, hvilket var med til at gøre det til et af de bedst overvågede valg nogensinde.

* OSCE har hovedkvarter i den østrigske hovedstad, Wien, og desuden kontorer og institutioner i både København, Geneve, Haag, Prag og Warszawa.

* OSCE's feltmissioner er placeret i 18 lande i Sydøsteuropa, Kaukasus og Centralasien.

* OSCE's Kontor for Demokratiske Institutioner og Menneskerettigheder (Odihr), Højkommissæren for Nationale Mindretal (HCNM) og Repræsentanten for Frie Medier (Rofm) rådgiver medlemslandene og holder øje med, om de lever op til deres OSCE-forpligtelser.

* Aktiviteterne spænder fra juridisk rådgivning om mindretalsvilkår over valgobservation, tidlig varsling af interne konflikter og rapportering om menneskerettighedskrænkelser eller pressecensur.

* OSCE overvåger også, om en række nedrustnings- og våbenkontrolaftaler, blandt andet CFE-traktaten, bliver overholdt.

* Organisationen blev dannet i 1975 under navnet Konferencen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa. Oprindeligt var det et forum for dialog mellem Øst og Vest under Den Kolde Krig.

* Stiftelsen blev beseglet i den såkaldte Helsinki-slutakt og underskrevet 1. august 1975 af blandt andet Vesttysklands forbundskansler, Helmut Schmidt, det østtyske DDR's leder, Erich Honecker, USA's præsident, Gerald Ford, og Østrigs forbundskansler, Bruno Kreisky.

* Fem år efter Berlinmurens fald skiftede organisationen i 1994 navn til OSCE, og opgaven blev at forebygge og undgå konflikter.

* Efter terrorangrebene på USA 11. september 2001 omlagde OSCE strategien til at imødegå sikkerhedstruslerne i det 21. århundrede.

* De kan dreje sig om terrorisme, etniske konflikter, stater i opløsning, menneskehandel, diskrimination og intolerance eller krænkelse af menneskerettigheder.

* OSCE-formandskabet varetages for et år ad gangen af et af deltagerlandene. I 2014 er det Schweiz, der sidder for bordenden.

Kilde: Udenrigsministeriet og osce.org

/ritzau/

 

Dagens Gossip