FAKTA: Over 60 lande bekæmper Islamisk Stat

Over 60 lande deltager i den USA-ledede indsats i Syrien og Irak.

Indsatsen er blandt andet militær og skal bekæmpe Islamisk Stat og andre militante grupper. Derudover er der også en humanitær indsats, som skal hjælpe de mange tusinde mennesker, der er truet eller sendt på flugt i Irak og Syrien.

Herunder kan du se, hvilke lande der deltager i henholdsvis den militære og humanitære indsats.

* Den militære indsats omfatter blandt andet:

USA: Har udført mange luftangreb mod Islamisk Stat siden 8. august og har sendt flere end 800 såkaldte militærrådgivere til Irak.

Storbritannien: Deltager i luftangrebene på Islamisk Stat i Irak, men ikke i Syrien. Derudover har Storbritannien givet løfter om at sende våben for 1,6 millioner pund (15,2 millioner kroner) til de kurdiske styrker i det nordlige Irak.

Frankrig: Har gennemført luftangreb mod IS i Irak og støtter kurderne i det nordlige Irak med våben. Præsident Hollande har understreget, at Frankrig ikke vil gå militært ind i Syrien.

Bahrain, Jordan, Qatar, Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien: Bistår USA's militære indsats med blandt andet bombetogter mod Islamisk Stat. Derudover har Oman også lovet støtte.

Belgien og Holland: Stiller hver med seks F16-kampfly til rådighed til kampen mod Islamisk Stat, men de to landes indsats vil være begrænset til Irak. Holland stiller derudover med 250 personer fra militæret, og derudover skal 130 personer træne irakiske styrker.

Canada: Har sendt 69 specialsoldater til Irak for at rådgive og assistere landets sikkerhedsstyrker. Premierminister Stephen Harper siger, at landet muligvis vil opjustere den canadiske antiterror-indsats efter konkrete trusler fra IS.

Australien: Landets transportfly har afleveret våben til kurdiske styrker. Australien bidrager yderligere med 600 soldater, der har base i De Forenede Arabiske Emirater, men landet vil ikke sende kampsoldater til Irak.

Tjekkiet: Har tilbudt våben til den irakiske hær og træning til de kurdiske styrker.

Tyskland: Regeringen vil hjælpe den kurdiske hær militært, men har udelukket at deltage i luftangreb eller en offensiv på land mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Albanien, Italien og Polen: Har sendt militærudstyr til den kurdiske hær. Polen har også i stort omfang hjulpet med nødhjælp til flygtninge.

Grækenland: Vil bevæbne kurdiske styrker med våben.

Estland: Har doneret én million artillerigranater til de irakiske og kurdiske styrker.

Danmark: Stiller med syv kampfly og soldater, der skal træne irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker. Danmark vil kun være i Irak. Tidligere har Danmark sendt et Hercules-transportfly til Irak-indsatsen.

* Den humanitære bistand (i parentes beløbet i millioner amerikanske dollar):

Japan (7,8), Schweiz (10), Norge (6), Danmark (3,8), Australien (4,6).

Finland, Ungarn, Irland, Italien, Luxembourg, New Zealand, Sydkorea og Spanien har også givet tilsagn om humanitær støtte gennem FN's nødhjælpsorganisation Ocha.

Tyrkiet stiller indtil videre med 100 lastbiler med nødhjælp og har oprettet en flygtningelejr nær grænsen til Irak. Samtidig afviser landets regering ikke at hjælpe militært.

Kilder: AFP og Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip