FAKTA: Piratbagmanden og hans bande

* Piratbanden Somali Marines er stiftet af piraten Mohamed Ali Hassen, også kendt under navnet Big Mouth.

* Big Mouth blev anholdt af belgiske politiagenter den 12. oktober 2013 og varetægtsfængslet.

* I 2007 bekræftede den kenyanske ekspert i sørøveri ved Afrikas Horn, Andrew Mwangura, overfor Ritzau, at det med stor sandsynlighed var Somali Marines, som stod bag bortførelsen af det danske skib Danica White og dets fem mand store danske besætning.

* Også det danske internationale efterretningsfirma Risk Intelligence med speciale i blandt andet somalisk pirateri har bekræftet den mulige forbindelse mellem piratbagmanden og kapringen af den danske coaster.

* Danica White og skibets fem danske besætningsmedlemmer var kapret og taget til fange i 83 dage, inden de blev sat fri for en løsesum på omkring fire millioner kroner.

* FN's overvågningsgruppe for Somalia har i en omfattende rapport fra 2006 beskrevet Somali Marines som en velordnet flåde af trænede soldater med avancerede våben og med aldeles sødygtige skibe.

* FN har peget på, at banden har kommandocentraler på landjorden, hvor de ved hjælp af højteknologisk radio- og navigationsudstyr styrede slagets gang til søs. Der var også ubekræftede forlydender om, at banden havde efterretningsnetværk dybt ind de lande, som deres søgående ofre kommer fra.

* Banden opererede hovedsageligt i området omkring den somaliske by Haradhere. Det skønnes, at Big Mouth har masser af skibskapringer på samvittigheden og har tjent masser af millioner dollar på kapring af skibe.

* De somaliske myndigheder udstyrede i 2008 Big Mouth med diplomatpas, der gjorde, at han kan rejse til blandt andet Indien, hvor han opholdt sig en tid omkring årsskiftet 2008/2009, og hvorfra han stadig drev sin lukrative kriminelle piratforretning.

Kilde: FN og Risk Intelligence.

/ritzau/

 

Dagens Gossip