FAKTA: Problemet med den økonomiske hængekøje

"Hængekøje-problemet" har fået sit navn efter formen på den graf, der viser udviklingen på de offentlige finanser efter 2020.

Læs her, hvad denne hængekøje går ud på:

* Mens den offentlige saldo forventes at blive forbedret væsentligt i årene indtil 2020, er der omvendt udsigt til stigende – og efterhånden store – underskud på den offentlige saldo i en længere periode i årtierne efter 2020.

* Det skyldes ikke mindst den kendsgerning, at små generationer vil afløse store generationer på arbejdsmarkedet i årene fra omkring 2020 til omkring 2040. Efter 2040 ser billedet ud til at vende.

* De Økonomiske Vismænd er kommet frem til, at den forventede periode med store underskud egentlig ikke er noget fundamentalt problem for Danmarks finanspolitik. For de offentlige finanser i Danmark beregnes at være holdbare på lang sigt, selv med indregningen af denne periode.

* Men vismændene konstaterer også, at de underskud, der må forventes ved uændret økonomisk politik, klart vil overstige EU's og den danske budgetlovs grænse for det strukturelle underskud på en halv procent af bruttonationalproduktet.

* Vismændene foreslår som mulig løsning, at man ændrer beskatningen af ratepensioner, så de beskattes ved indbetaling frem for ved udbetaling som nu. Men de anbefaler at vente og se tiden an.

Kilder: Det Økonomiske Råds forårsrapport 2014.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip