FAKTA: Rosetta og den historiske mission til komet 67P

Skrevet af admin

12/11/2014
Efter seks milliarder kilometers rejse forsøger rumsonden Rosetta omkring klokken 16.30 at lande på en komet.Det skal ske ved, at rumsonden placerer landingsmodulet Philae på den fire kilometer lange komet 67P. Lykkes missionen, vil det være den første landing nogensinde på en komet.* Rosetta lettede fra jorden i 2004. Rumsonden har fået sit navn fra Rosettestenen, der førte til forståelsen af hieroglyfferne.* 6. august 2014 gik rumskibet Rosetta efter 10 års rejse i kredsløb om kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.* Rosetta har forinden rejst næsten 6,4 milliarder kilometer for at nå frem til sit mål.* 12. november sænker Rosetta landingsfartøjet Philae ned mod kometen.* Philae skal med sine 10 videnskabelige instrumenter tage prøver af overfladen og analysere resultaterne.* Kometer består af is og stenmateriale, der kan være flere milliarder år gammelt. Derfor kan de lære os om solsystemets historie.* Når Philae er solidt plantet på komet 67P, sender den sine data til Jorden via Rosetta, der forbliver i kredsløb om kometen.* Rosetta og kometen befinder sig 404 millioner kilometer væk fra Jorden. Det er så langt borte, at det tager radiosignaler over 22 minutter at nå ned til kontrolcentret i Darmstadt, Tyskland, hvor Det Europæiske Rumagentur (ESA) har hovedsæde.* Strømforsyningen på rumsonden er dansk. Den er udviklet af virksomheden Terma i Lystrup ved Aarhus.* Komet 67P/Tjurjumov-Gerasimenko bruger 6,6 år på sit kredsløb, der fører den fra Jupiters bane ind omkring solen og tilbage igen.* Missionen slutter efter planen 31. december 2015.Kilder: ESA, Tycho Brahe Planetarium, Terma A/S

Dagens topnyheder

Efter seks milliarder kilometers rejse forsøger rumsonden Rosetta omkring klokken 16.30 at lande på en komet.

Det skal ske ved, at rumsonden placerer landingsmodulet Philae på den fire kilometer lange komet 67P. Lykkes missionen, vil det være den første landing nogensinde på en komet.

* Rosetta lettede fra jorden i 2004. Rumsonden har fået sit navn fra Rosettestenen, der førte til forståelsen af hieroglyfferne.

* 6. august 2014 gik rumskibet Rosetta efter 10 års rejse i kredsløb om kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.

* Rosetta har forinden rejst næsten 6,4 milliarder kilometer for at nå frem til sit mål.

* 12. november sænker Rosetta landingsfartøjet Philae ned mod kometen.

* Philae skal med sine 10 videnskabelige instrumenter tage prøver af overfladen og analysere resultaterne.

* Kometer består af is og stenmateriale, der kan være flere milliarder år gammelt. Derfor kan de lære os om solsystemets historie.

* Når Philae er solidt plantet på komet 67P, sender den sine data til Jorden via Rosetta, der forbliver i kredsløb om kometen.

* Rosetta og kometen befinder sig 404 millioner kilometer væk fra Jorden. Det er så langt borte, at det tager radiosignaler over 22 minutter at nå ned til kontrolcentret i Darmstadt, Tyskland, hvor Det Europæiske Rumagentur (ESA) har hovedsæde.

* Strømforsyningen på rumsonden er dansk. Den er udviklet af virksomheden Terma i Lystrup ved Aarhus.

* Komet 67P/Tjurjumov-Gerasimenko bruger 6,6 år på sit kredsløb, der fører den fra Jupiters bane ind omkring solen og tilbage igen.

* Missionen slutter efter planen 31. december 2015.

Kilder: ESA, Tycho Brahe Planetarium, Terma A/S