FAKTA: Rygtebørsen sender fortsat Thorning til EU

Helle Thorning-Schmidt (S) har torsdag nok engang gentaget, at hun ikke er kandidat til en toppost i EU, men statsminister i Danmark.

Ikke desto mindre svirrer det fortsat med rygter om, hvorvidt hun kan få tilbudt posten som EU-præsident.

Fredag mødes EU-landenes stats- og regeringschefer i Bruxelles, hvor de ventes at stemme om luxembourgske Jean-Claude Juncker som ny kommissionsformand. Posten som EU-præsident forventes først at blive besat senere.

Her er et udpluk at de rygter og spekulationer, der florerer om Thorning i øjeblikket:

* Netavisen European Voice, 26. juni:

- Udnævnelsen af Helle Thorning-Schmidt, Danmarks regeringschef, til formand for Det Europæiske Råd kunne have været præsenteret som en måde for David Cameron at redde ansigtet på (på topmødet, red.).

* Korrespondent for den tyske tv-station ARD, Rolf-Dieter Krause, 24. juni på Twitter:

- Jean Claude-Juncker bliver kommissionsformand, Helle Thorning-Schmidt bliver EU-præsident, Luis de Guindos bliver formand for Eurogruppen og Frederica Mogherini bliver udenrigschef.

* The Guardian, Storbritannien, 23. juni.

- En aftale om at den danske centrum-venstre statsminister Helle Thorning-Schmidt, som er Neil Kinnocks svigerdatter, efterfølger Herman Van Rompuy, ser ud til at tage form. Thorning-Schmidt har talt i telefon med Cameron for at sige, at hun er åben over for britiske reform-idéer.

* Le Soir, Belgien, 23. juni:

- Socialisterne og socialdemokraterne har en meget god kandidat som efterfølger af Herman Van Rompuy som formand for Det Europæiske Råd: Helle Thorning-Schmidt (...). Hun er selv tavs for nu, men alle taler meget om hende.

* La Stampa, Italien, 22. juni, dagen efter møde i Paris blandt EU's socialdemokratiske regeringschefer:

- De (Socialdemokraterne, red.) går efter at få Van Rompuys post. Vi taler om den danske statsminister Thorning-Schmidt, som også er nikket til af Angela Merkel, men det scenarie er ikke klart, som det står skrevet i europæiske aviser.

* Tysklands største avis, Bild, 20. juni, dagen efter Thornings besøg hos den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i Berlin:

- I stedet for en tør gennemgang af sagsmapper som forberedelse til EU-topmødet i næste uge (var det, red.) den rene hjertelighed. Årsag: Helle Thorning-Schmidt er et topnavn i EU's store personalepoker. Hun kan blive formand for Det Europæiske Råd, erfarer Bild.

/ritzau/

 

Dagens Gossip