FAKTA: Sådan vælges EU's kommissionsformand

Det Europæiske Folkeparti, EPP, har fredag sat navn på, hvem partiet vil have som formand for EU-Kommissionen, når José Manuel Barrosos tid rinder ud til efteråret.

EPP er det største af de transeuropæiske partier, og med EPP's valg er alle partierne klar til kamp - ikke bare om vælgernes gunst, men også med EU's medlemslandene om, hvem der har magten til at vælge kommissionsformanden.

* Kandidaterne for de tre største partier:

- EPP (konservative og kristendemokrater): Jean-Claude Juncker, tidligere luxembourgsk premierminister og formand for eurogruppen.

- PES (socialister og socialdemokrater): Martin Schulz, tysk formand for Europaparlamentet.

- Alde (liberale): Guy Verhofstadt, belgisk medlem af Europaparlamentet og tidligere premierminister.

* Proceduren er ikke helt klokkeklar:

- Hidtil har det været Det Europæiske Råd bestående af regeringerne i EU's medlemslande, der har indstillet en kandidat, som Europaparlamentet kunne enten godkende eller forkaste.

- 13. december 2007 skrev stats- og regeringscheferne under på Lissabontraktaten med en lille justering, der skulle give parlamentet mere magt:

"Under hensyntagen til valget til Europaparlamentet og efter passende høringer foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal Europaparlamentet en kandidat til posten som formand for kommissionen. Denne kandidat vælges af Europaparlamentet med et flertal af dets medlemmer".

- Europaparlamentets tolkning: Det parti, der bliver størst ved valget, eller en koalition, indstiller en kandidat til medlemslandene. For at øge gennemsigtigheden og give vælgerne medbestemmelse stiller partierne på forhånd med hver deres kandidat.

- Medlemslandene tolkning: Det er stadig os, der bestemmer - men vi skeler selvfølgelig til valgresultatet. Siddende regeringsledere kan ikke offentligt melde deres eventuelle forhåndsinteresse for jobbet.

* Tidsplanen:

- 22. - 25. maj: Valg til Europaparlamentet i EU's 28 medlemslande. I Danmark er det søndag den 25. maj.

- 27. maj om formiddagen: EPP holder ekstraordinær kongres.

- 27. maj om aftenen: EU's stats- og regeringsledere spiser middag sammen i Bruxelles.

- 26. - 27. juni: EU-topmøde.

- 1. - 3. juli: Det nye parlaments første samling, første del af konstitueringen med valg af parlamentsformand og fordeling af medlemmerne i politiske grupper.

- 14. - 17. juli: Det nye parlaments anden samling. Parlamentet er klar til at vælge den nye kommissionsformand.

- 30. september: Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussens mandat udløber.

- 1. november: Den nye EU-kommission skal efter planen formelt tiltræde.

- 30. november: EU-præsident Herman Van Rompuys mandat udløber.

/ritzau/

 

Dagens Gossip