FAKTA: Så mange danskere har været gidsler siden 2004

Den 25-årige dansker Daniel Rye Ottosen blev frigivet torsdag aften, efter at han har været holdt som gidsel i Syrien i 13 måneder af den militante gruppe Isil.

Her er de sager, hvor danskere har været gidsler i udlandet, og som offentligheden har haft kendskab til de seneste 10 år:

* 2014 Syrien

2. januar bliver en dansk medarbejder fra Læger uden Grænser bortført sammen med fire kolleger fra et hus i det nordlige Syrien. Tre medarbejdere bliver frigivet 4. april, mens de sidste to ifølge organisationen først bliver frigivet 14. maj.

* 2014 Ukraine

Den danske OSCE-observatør John Christensen bliver sammen med et europæisk observatørhold 25. april tilbageholdt af prorussiske separatister i byen Slavjansk. Han og de øvrige observatører bliver frigivet efter otte dages fangenskab.

* 2014 Libanon

Den danske journalist Jeppe Nybroe bliver sammen med en libanesisk kollega kidnappet 7. februar af en kriminel bande efter at have lejet en bil i Beirut, Libanons hovedstad, hvor han arbejdede som freelancejournalist. Efter en måned i fangenskab i grænseområdet Libanon/Syrien bliver de to sat fri.

* 2013 Syrien

17. maj 2013 bliver den danske freelancefotograf Daniel Rye Ottosen kidnappet i det nordlige Syrien af den militante gruppe Isil. Det sker blot to dage efter, at han rejste ind i landet første gang. Den 25-årige dansker fra Give bliver sat fri 19. juni 2014 efter 13 måneder i fangenskab.

* 2011 Somalia

I oktober 2011 bliver den 60-årige danske nødhjælpsarbejder Poul Hagen Thisted taget til fange i Somalia inde i landet sammen med en amerikansk kollega, da deres vagter var i ledtog med pirater. USA befrier dem med militær magt 25. januar 2012.

* 2011 Somalia

I 2011 er syv danske lystsejlere gidsler i godt et halvt år hos somaliske pirater. Det drejer sig om Kalundborg-familien Quist Johansen med tre børn samt to gaster. De bliver taget som gidsler 24. februar 2011 og frigivet 6. september mod en løsesum på angiveligt omkring 16 millioner kroner. Summen er ikke bekræftet af andre end piraterne.

* 2011 Somalia

Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez bliver sammen med fire filippinske kolleger kidnappet fra fragtskibet Leopard 12. januar 2011. De bliver løsladt 30. april 2013 efter at have siddet som gidsler i Somalia i over to år - helt præcis 838 dage. Løsesummen lød på 39 millioner kroner.

* 2007 Somalia

Fem danske søfolk bliver frigivet 22. august efter 83 dages gidseltagning om bord på Danica White. Piraterne forlangte en løsesum på otte millioner kroner, men rederiet Folmer slap med at betale 4 millioner kroner.

* 2007 Afghanistan

En dansk journalist af afghansk oprindelse, 27-årige Nagieb Khaja, bliver bortført af Taliban-militsen i Helmand. Efter otte dage formår han sammen med sin lokale fotograf at flygte.

* 2004 Irak

Den 35-årige danske forretningsmand Henrik Frandsen bliver fundet dræbt to dage efter at være blevet bortført af ukendte gerningsmænd 10. april, 15 kilometer nord for Bagdad.

* Der er i øjeblikket en bortført dansker i Ukraine. OSCE mistede i slutningen af maj kontakten til to hold af ubevæbnede observatører. På det ene hold er der en dansker. Observatørerne bliver tilbageholdt af prorussiske separatister i det østlige Ukraine. Der er endnu ingen, der har taget skylden for bortførelsen af observatørerne, der stadig er tilbageholdt fredag formiddag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip