FAKTA: Så tungt sidder Google på mobilstyresystemer

Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær, åbner en ny sag mod Google for konkurrenceforvridende aktiviteter med styresystemet Android til smartphones.

Google anklages for at misbruge sin dominerende position på markedet til at tvinge telefonproducenter til at forudinstallere Googles egne apps, hvis de skal have lov til at bruge Android-systemet på deres telefoner.

Få her et indblik i, hvor stor indflydelse Google har for markedet af styresystemer til smartphones:

* Ifølge det amerikanske firma Gartner blev 1,16 milliarder smartphones med Android- styresystemer sendt fra fabrikanternes lagre og ud i verden i 2015, skriver AFP.

* Det svarer til, at 82 procent af telefonerne havde et Android-styresystem. Og det er langt flere end telefoner, der har Apple's iOS styresystem installeret, som vurderes at have en markedsandel på omkring 13 procent.

* I 2017 forventes antallet af smartphones med Android-software ifølge Gartner at stige til 1,37 milliarder. Det svarer til, at 84 procent af telefonerne på verdensmarkedet kommer til at have et Android-styresystem.

* Selskabet Alphabet er Google's moderselskab. Alphabet's indtægter for 2015 var 74,9 milliarder dollar - svarende til omkring 491 milliarder kroner, og samme år havde selskabet et overskud på 15,8 milliarder dollar - svarende til omkring 104 milliarder kroner.

* I 2005 købte Google det nyopstartede firma Android INC, hvis formål var at lave software til mobiltelefoner.

* Selskabet blev grundlagt to år tidligere af blandt andet Andy Rubin, der tidligere har været ansat som softwareingeniør for Apple.

* I 2008 udkom det første Android styresystem, som hed version 1.0. Det første Android styresystem havde både en app-butik, en kontaktliste, en kalender, et kort og en søgefunktion, hvilket er mange af de samme funktioner, som smartphonebrugerne kender den dag i dag.

Kilder: AFP, Gartner

/ritzau/

 

Dagens Gossip