FAKTA: Sådan arbejder EU-Kommissionen

Den danske økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager (R), er indstillet til en post som EU-kommissær, afslørede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) natten til søndag.

Her følger et indblik i, hvordan de 28 kommissærer og EU-Kommissionen arbejder.

* Kommissionen er "unionens regering" og tæller 28 kommissærer med ansvar for hver deres politikområde.

* Hvert medlemsland udnævner én kommissær for en femårig periode. Når personen indtræder i kommissionen, handler vedkommende ikke på vegne af sit eget land, men på vegne af EU.

* Hver kommissær har sit politiske område, men alle beslutninger tages i kommissærkollegiet ud fra et princip om fælles ansvar. Det hører til sjældenhederne, at kommissionen stemmer om en beslutning.

* I udgangspunktet kan kommissærerne ikke selv træffe beslutninger - kun når kommissionen giver bemyndigelse til at gøre det inden for kommissærens respektive område.

* Formanden tildeler kommissærerne deres rolle, og vedkommende - i dette tilfælde Juncker - kan beslutte at omfordele posterne.

* Ideen om kollektivt ansvar for trufne beslutninger skal sikre, at alle beslutninger er grundigt gennemtænkt, og alle kommissærer høres om politiske forslag, inden kollektivet beslutter ved konsensus eller stemmer om dem.

* Kommissionen har som hovedregel eneret til at fremlægge lovforslag i EU, det overordnede ansvar for forvaltningen af EU's budget og for at forhandle aftaler på plads med andre lande.

* Den holder også øje med, at medlemslandene overholder EU's regler, og hvis det ikke er tilfældet, kan den rejse sager ved EU-Domstolen.

* Det er den samlede kommission, der skal godkendes af Europaparlamentet, som også er den eneste EU-institution, der kan fyre kommissionen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip