FAKTA: Sådan bedømmer danske parlamentarikere Vestager

Flertallet af danske EU-parlamentarikere vender tommelen klart og tydeligt i vejret for Margrethe Vestagers præstation til posten som EU-konkurrencekommissær ved torsdagens høring i parlamentets økonomiudvalg.

Herunder følger bedømmelser fra otte af de 13 danske parlamentarikere, som har besvaret de samme to spørgsmål.

SPØRGSMÅL: Hvordan vil du beskrive Vestagers præstation?

- Margrethe Vestager leverede en fremragende indsats for Danmark. Hun var godt inde i stoffet - bedre end de fleste andre kommissæremner, siger Bendt Bendtsen (K).

- Overskud og godt inde i stoffet, de få huller i hendes viden blev tilgivet grundet stor charme. Høringen gik roligt som forventet, siger Anders Vistisen (DF).

- Det var en grundig og velforberedt præsentation, og hun høstede klapsalver fra salen. Og når Margrethe rigtig får fingrene i området, bliver det om muligt endnu bedre, siger Morten Helveg Petersen (R).

- Hun var velforberedt, klar i mælet og konkret. Ganske simpelt super god og en af de bedste præstationer, jeg har oplevet i denne uge, siger Christel Schaldemose (S).

- Overskudsagtig, nærværende og hun svarede rent faktisk på spørgsmålene. Jeg tror, konkurrencekommissærposten er i gode hænder, siger Margrete Auken (SF).

- Hun klarede det godt, siger Jeppe Kofod (S).

- Margrethe formåede at skabe en god stemning i salen og imødekomme parlamentet på en konstruktiv måde. Jeg savner dog svar på, hvordan hun helt konkret vil gøre livet lettere for de små og mellemstore virksomheder, når de skal klare sig i den hårde konkurrence, siger Ulla Tørnæs (V).

- Vestager er tydeligt i sit es i EU. Den politik, hun står for, passer perfekt til EU. Desværre har det vist sig ikke at være så meget til arbejdstagernes fordel, som i høj grad har tabt på de sidste års politik fra EU, siger Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU)

SPØRGSMÅL: Hvilket svar bed du særligt mærke i – positivt eller negativt?

- Margrethe svarede et medlem af udvalget, at hun bød på kaffe, hvis han kom med emnerne. Det lyder lovende. Jeg er en stor kaffeelsker og har en masse gode forslag, som jeg gerne vil diskutere med hende, siger Ulla Tørnæs.

- Det er positivt, at hun nu vil tage fat på de store energiselskaber, som lige nu udnytter deres markedsposition til at nedkæmpe de små selskaber med vedvarende energi, siger Margrete Auken.

- Negativt at hun mente, at RUT skal diskuteres. Positivt at hun sagde, at det selvfølgeligt skal være medlemslandenes egen beslutning, hvilke opgaver af generel offentlig interesse, der skal markedsføres, siger Christel Schaldemose.

- At hun vil gå til kamp mod skatteunddragelse og unfair konkurrence som visse multinationale selskaber er mistænkt for, siger Jeppe Kofod som positivt.

- Hun ville ikke svare på, om hun vil forsvare det danske RUT-register, som bruges til at sikre ordentlige forhold for tilrejsende arbejdstagerne. Og dermed heller ikke hvordan hun står i forhold til balancen mellem fri konkurrence og kampen imod social dumping, siger Rina Ronja Kari som negativt.

- Vestagers kamp mod statsstøtte bliver særligt spændende at følge, siger Anders Vistisen.

- Jeg kan rigtig godt lide, at Margrethe snakkede om, at konkurrenceområdet ikke bare handler om regler, der skal overholdes. Det handler også om forbrugersikkerhed og sociale hensyn."

- Margrethe kommer til at stå for fairness. Der er ikke nogen store virksomheder, der vil få tjenester frem for de mindre. Der skal være ens spilleregler, uanset om man hedder Google eller smedemester Hansen. Det er et stærkt signal at sende, og jeg tror, at hun bliver en fremragende kommissær, siger Morten Helveg Petersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip