FAKTA: Sådan begyndte krisen i Ukraine

Den ukrainske præsident Petro Porosjenkos politiske blok står til at få størst indflydelse i parlamentet, efter at ukrainerne søndag gik til stemmeurnerne i parlamentsvalget.

Han håber at få mandat til at standse urolighederne i det østlige Ukraine, hvor prorussiske separatister kræver selvstændighed.

Læs her, hvordan uroen startede.

* Konflikten i Ukraine udløses i november sidste år, da landets tidligere præsident Viktor Janukovitj udsætter en længe ventet handels- og associeringsaftale med EU, som i praksis ville betyde et mere vestligt Ukraine med større afstand til Rusland.

* Det antænder voldsom vrede i landets hovedstad, Kijev, hvor tusindvis demonstrerer i vinteren 2013-2014. Deres protester eskalerer med drab på adskillige demonstranter, inden parlamentet i februar i år vælter præsident Janukovitj.

* En overgangsregering, som Rusland ikke anerkender, sættes ind, og der udskrives præsidentvalg til afholdelse 25. maj.

* Kort tid efter trænger russiske tropper ind på Krim-halvøen i det sydlige Ukraine.

* Prorussiske grupper tager magten i hovedbyen Simferopol og udskriver folkeafstemning i begyndelsen af marts, hvor et overvældende flertal siger ja til at blive del af Rusland.

* Trods internationale protester samt europæiske og amerikanske sanktioner rettet mod russerne vælger Rusland i marts formelt at annektere halvøen, som landet i 1954 - under Sovjetunionen - overgav til Ukraine.

* Prorussiske separatister i det østlige Ukraine begynder herefter at røre på sig, og i begyndelsen af april besætter de flere østukrainske byer.

* De kræver en folkeafstemning om løsrivelse fra Ukraine som ventes afholdt den 2. november.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip