FAKTA: Sådan bliver den nye kontantydelse

Som en af de sidste brikker i næste års finanslov er regeringen, SF og Enhedslisten blevet enige om en "ny midlertidige kontantydelse" til "ledige uden anden mulighed for offentlig forsørgelse, når retten til dagpengene og arbejdsmarkedsydelse er opbrugt".

- Den nye understøttelse lyder ligesom den nuværende arbejdsmarkedsydelse på 60 procent af den maksimale dagpengesats for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere.

- Unge under 30 år får dog samme stilling som i kontanthjælpssystemet og modtager således ydelsen på en såkaldt ungesats.

- Ydelsen er ikke omfattet af reglerne om gensidig forsørgelse og er heller ikke betinget af modtagerens formue.

- Ydelsen betyder, at ledige, som mister dagpengeretten i løbet af 2015, vil være sikret offentlig forsørgelse i op til tre år. Herefter udfases længden af ydelsen gradvist med et kvartal per halvår således, at de sidste arbejdsløse vil blive tilbudt ydelsen i første halvår af 2017, hvorefter de kan modtage den i et kvartal.

Ydelsen er målrettet arbejdsløse, som skal opfylde fire krav:

* Man har fået afslag på anden offentlig støtte, eller man er blevet visiteret til nedsat kontanthjælp.

* Man henvender sig selv til kommunen og beder om et tilbud.

* Man deltager i virksomhedspraktik eller nytteindsats (arbejde for ydelse, red.).

* Man står til rådighed for arbejdsmarkedet og jobformidling.

De ledige skal tilbydes et beskæftigelsestilbud, som varer 13 uger - eller indtil retten til kontantydelse er opbrugt. Nytteindsatsen skal maksimalt vare 13 uger, mens virksomhedspraktik kan vare mellem fire og 13 uger.

Når tilbuddet er afsluttet skal den ledige selv henvende sig til kommunen for at få et nyt og dermed bevare retten til ydelsen.

Prisen for den nye ydelse er sat til 610 millioner kroner i 2015, 330 millioner kroner i 2016 og 40 millioner kroner i 2017.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip