FAKTA: Sådan bliver støtten til landsbruget grønnere

Regeringen stiller nu grønne krav til danske landmænd, hvis de vil have del i 2,1 milliarder kroner af EU's landbrugsstøtte fra 2016 og frem til 2020. Læs her, hvordan landbruget skal gøres grønnere.

* EU har åbnet for at flytte op mod 15 procent af den direkte landbrugsstøtte til grøn omstilling. Den danske regering har derfor besluttet sig for en omlægning af landbrugsmidlerne på op til syv procent frem mod 2020 til det såkaldte landdistriktsprogram.

* Landdistriktsprogrammet skal fremme landbrugets konkurrenceevne, bæredygtig forvaltning af naturressourcer, klimatiltag og udvikling i landdistrikterne.

* Pengene indfases gradvist, så fem procent af den direkte landbrugsstøtte overføres til landdistriktsprogrammet i 2016, seks procent i 2017 og syv procent i 2018-2020. I alt overføres 2,1 milliarder kroner til det såkaldte landdistriktsprogram frem til 2020.

* Regeringens beslutning betyder, at der i gennemsnit årligt vil blive flyttet knapt 430 millioner kroner af den direkte landbrugsstøtte over til landdistriktsprogrammet iperioden 2016-2020.

* Omfordeling af midlerne betyder, at en gennemsnitlig landmand det første år vil få 14.000 kroner mindre i direkte støtte, men pengene skal fortsat arbejde for erhvervet.

* I 2013 udgjorde den danske landbrugsstøtte 7,2 milliarder kroner. EU beskærer denne andel gradvist, så den i 2020 vil ligge på 6,6 milliarder kroner.

* Til efteråret vil regeringen træffe politisk beslutning om, hvordan midlerne helt konkret skal fordeles imellem de forskellige indsatser i landdistriktsprogrammet.

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

/ritzau/

 

Dagens Gossip