FAKTA: Sådan deles magten i Afghanistan

Efter flere måneders rivalisering har de to afghanske præsidentkandidater Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah søndag underskrevet en aftale om at danne en samlingsregering, der i næste uge afløser Karzai-regeringen efter næsten 13 år ved magten.

* Ashraf Ghani bliver ny præsident, og ifølge de foreløbige optællinger har han fået flere stemmer end Abdullah Abdullah ved præsidentvalgets anden runde i juni.

* Ifølge den afghanske forfatning er præsidenten både statsoverhoved og chef for regeringen.

* Ghani er som ny præsident fortsat statsoverhoved, men der oprettes en ny post som såkaldt administrerende direktør, hvilket reelt er det samme som en premierminister. Abdullah Abdullah får denne post i foreløbig to år.

* Den nye afghanske regering vil indeholde et kabinet, der omfatter den nye regeringschef, samtlige ministre og to embedsfolk.

* Præsidenten har fortsat den formelle magt og bliver ansvarlig for at formulere politikken, mens regeringschefens rolle bliver at implementere tiltagene og samtidig afrapportere direkte til præsidenten.

* Præsidenten er den overordnede chef for kabinettet, mens regeringschefen vil tage sig af den daglige administrative drift.

* Valgresultatet, som oprindelig skulle ligge klar 22. juli, ventes nu offentliggjort søndag eftermiddag efter en FN-overvåget genoptælling af samtlige 8,1 millioner afgivne stemmer.

Kilder: New York Times, BBC News og The Guardian

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip