FAKTA: Sådan deles magten i Afghanistan

Efter flere måneders rivalisering har de to afghanske præsidentkandidater Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah søndag underskrevet en aftale om at danne en samlingsregering, der i næste uge afløser Karzai-regeringen efter næsten 13 år ved magten.

* Ashraf Ghani bliver ny præsident, og ifølge de foreløbige optællinger har han fået flere stemmer end Abdullah Abdullah ved præsidentvalgets anden runde i juni.

* Ifølge den afghanske forfatning er præsidenten både statsoverhoved og chef for regeringen.

* Ghani er som ny præsident fortsat statsoverhoved, men der oprettes en ny post som såkaldt administrerende direktør, hvilket reelt er det samme som en premierminister. Abdullah Abdullah får denne post i foreløbig to år.

* Den nye afghanske regering vil indeholde et kabinet, der omfatter den nye regeringschef, samtlige ministre og to embedsfolk.

* Præsidenten har fortsat den formelle magt og bliver ansvarlig for at formulere politikken, mens regeringschefens rolle bliver at implementere tiltagene og samtidig afrapportere direkte til præsidenten.

* Præsidenten er den overordnede chef for kabinettet, mens regeringschefen vil tage sig af den daglige administrative drift.

* Valgresultatet, som oprindelig skulle ligge klar 22. juli, ventes nu offentliggjort søndag eftermiddag efter en FN-overvåget genoptælling af samtlige 8,1 millioner afgivne stemmer.

Kilder: New York Times, BBC News og The Guardian

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip