FAKTA: Sådan endte formodede pirater for retten i østat

Den 10. november 2013 pågreb specialstyrker fra Frømandskorpset om bord på flådefartøjet Esbern Snare ni formodede pirater på åbent hav efter kapringsforsøg af det danske fragtskib Torm Kansas samt andre handelsskibe i Det Indiske Ocean.

* Første gang Danmark stillede somaliske pirater for en dommer, betalte staten dem en erstatning for uberettiget frihedsberøvelse. De fik hver 20.000 kroner.

* Ifølge grundloven må en borger højst være frihedsberøvet i 24 timer, før han stilles for en dommer. På det tidspunkt, 23. november 2013, hvor de blev varetægtsfængslet in absentia i Københavns Byret, havde de ni siddet tilfangetaget på Esbern Snare i Det Indiske Ocean i 13 dage.

* De ni somalieres danske beskikkede forsvarer kærede derfor varetægtsfængslingen til Østre Landsret.

* Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) sigtede somalierne for pirateri. Men fik en alvorlig næse i landsretten fordi grundloven ikke var overholdt.

* Det gav den beskikkede forsvarer ret til at søge erstatning på sine ni somaliske klienters vegne for uberettiget frihedsberøvelse.

* Esbern Snare sejlede de ni formodede pirater til Seychellerne, hvor de blev udleveret til retsforfølgelse sammen med de beviser mod dem, som besætningen på Esbern Snare havde indsamlet.

* De ni somaliere har siden været fængslet. De står anklaget for tre forhold af pirateri, herunder angrebet mod det danske Torm-skib.

* 15 besætningsmedlemmer fra Esbern Snare har vidnet mod de ni anklagede. Det samme har blandt andet også besætningsmedlemmer fra det danske Torm-skib.

* Dommen ventes at falde den 1. februar.

Kilde: SØIK og Forsvaret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip