FAKTA: Sådan er det svenske valg

* Svenskerne vælger politikerne på samme valgdag - søndag 14. september - til parlamentet, Riksdagen, kommunerne og landsting (regioner).

* Meningsmålingerne peger på, at Socialdemokraternes leder, Stefan Löfven, kan danne regering som statsminister i stedet for Moderaternas Fredrik Reinfeldt.

* Reinfeldt har været statsminister i otte år som leder for en borgerlig regering, kaldet Alliansen. Den består af Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna. Regeringen støttes af Sverigedemokraterna.

* Oppositionen, kaldet de rödgröna, består af Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet.

* Sverige har såkaldt negativ parlamentarisme, så statsministeren kun skal gå af, hvis der er et flertal imod ham eller hende.

* I Riksdagen 2010-14 har Alliansen haft 173 mandater mod 156 mandater til de rödgröna og 20 til Sverigedemokraterna. Selv om Sverigedemokraterna er tungen på vægtskålen, vil ingen af blokkene bruge partiet som parlamentarisk grundlag.

* Ved valget kan Feministisk Initiativ komme i Riksdagen, hvis partiet passerer spærregrænsen på fire procent - det dobbelte af den danske.

* Svenske partier opstiller på lister, hvor det er svært at blive valgt på personlige stemmer. Kandidaten skal have fem procent af partiets stemmer i valgkredsen for at blive valgt foran listen. Det var før otte procent af stemmerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip