FAKTA: Sådan er forløbet i Vestagers kommissærhøring

Margrethe Vestager (R) er torsdag aften oppe til den helt store eksamen, hvor hun skal præsentere sig selv og sit syn på EU's konkurrencepolitik over for parlamentets økonomiudvalg klokken 18.

Den danske kandidat til posten som EU's konkurrencekommissær er i ilden i tre timer, hvor alle parlamentets politiske grupper stiller spørgsmål.

Vestager har allerede været igennem en proces med skriftlige spørgsmål, og torsdag aften venter den mundtlige høring.

Sådan forløber høringen og den efterfølgende godkendelsesproces:

* Høringen starter klokken 18 med velkomst fra økonomiudvalgets formand, italieneren Roberto Gualtieri, som kort fortæller om rammerne for høringen.

* Herefter får den tidligere økonomi- og indenrigsminister et kvarter til at præsentere sig selv og sine ambitioner som kommende kommissær.

* Dernæst er det udvalgets tur til at udspørge Vestager, som skal besvare 45 spørgsmål, der er fordelt og - i princippet - nøje planlagt.

* Udvalgsmedlemmet har et minut til at spørge, og den danske kommissærkandidat har to minutter til at svare.

* Spørgsmålene er fordelt, så de politiske grupper får et antal spørgsmål, der svarer til deres repræsentation i parlamentet.

* Klokken 21 slutter høringen, og Vestager vil derefter holde et kort pressemøde uden for lokalet, hvor hun formentlig vil besvare maksimalt tre-fire spørgsmål.

* Umiddelbart efter høringen vil en repræsentant for hver af de politiske grupper i udvalget evaluere Vestager, og de vil allerede der skrive en skriftlig evaluering.

* Det kan ende med en afstemning i udvalget, hvis de ikke kan blive enige.

* Ved evalueringen kan Vestager enten bestå eller dumpe, eller udvalget kan - som det er sket med andre kandidater i denne uge - blive bedt om at aflevere skriftlige svar eller møde til en ny mundtlig session med udvalget.

* Først 22. oktober skal EU-Parlamentet stemme om den samlede kommission. Her bliver det enten ja eller nej til hele kommissærholdet.

* I praksis vil den kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker imidlertid på forhånd inden denne afstemning skifte ud eller bytte om på kandidater, hvis han ved, at parlamentet ikke kan acceptere en eller flere kandidater.

* Det er normalt, at en eller flere kandidater skiftes ud eller flyttes til andre poster, når en ny kommission skal sammensættes.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip