FAKTA: Sådan er skolebørnenes trivsel

Ny undersøgelse sætter tal på børns trivsel og sundhed i den danske folkeskole de seneste fem år. Resultaterne viser et voksende mindretal af børn, der er kede af det og nervøse mindst én gang om ugen.

Her kan du læse, hvordan elevernes trivsel ellers har ændret sig:

* Stigning i antal af børn, der er kede af det. Hver tredje pige er ked af det mindst én gang af ugen.

* Blandt 11-årige er det cirka hver tredje pige, der føler sig for tyk, mens det for de 13- og 15-årige er hver anden pige, der føler sig for tyk.

* Mere end dobbelt så mange af de 15-årige piger føler sig ensomme, sammenlignet med drenge i samme aldersgruppe.

* Antallet af overvægtige børn er ikke steget. Samtidig er der lidt færre 11-årige drenge, der er overvægtige, i forhold til tidligere.

* De yngste elever bruger nu lige så meget tid foran skærmen som de ældste. I alle aldersgrupper er det nu hver tredje dreng, som bruger mindst fire timer om dagen på elektroniske spil.

* Skoleeleverne ryger og drikker mindre. I niende klasse er det dog stadig hver femte elev, der ryger, og hver femte dreng, der ugentligt drikker alkohol.

* Flere 11-årige drenge bliver mobbet. Efter mange års positiv udvikling ses for første gang siden 2002 en stigende forekomst af mobbeofre blandt de yngste drenge.

* Indtaget af frugt og grønt falder hos skoleleverne. Gennemsnitligt spiser to ud af tre piger frugt dagligt, mens dette gælder for cirka hver anden dreng.

Kilder: Skolebørnsundersøgelsen 2014, Statens Institut for Folkesundhed.

/ritzau/

 

Dagens Gossip