FAKTA: Sådan er strukturen i den nye EU-kommission

I et forsøg på at gøre EU-Kommissionen mere strømlinet, fokuseret og effektiv har den kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, besluttet at ændre strukturen i kommissionen.

Det betyder blandt andet en nyskabelse med indførelsen af en række næstformænd, der i modsætning til næstformændene i den afgående kommissionen får ansvar som ledere af projekthold med reel magt.

Her er Junckers ændringer i hovedtræk:

* Syv næstformænd - blandt dem EU's udenrigschef - skal koordinere arbejdet inden for hver deres område og med hver deres projekthold af kommissærer.

* Hver af de øvrige kommissærer refererer til flere forskellige næstformænd og projekthold. Eksempelvis er konkurrencekommissær Margrethe Vestager knyttet til fem af disse næstformænd og deres projekthold.

* Selve kommissionens beslutningsproces er uændret, så alle kommissærer har deres stemme, og man bestræber sig på konsensusbeslutninger.

* Til gengæld kan kommissærer ikke længere stille forslag direkte. De skal gå via den relevante næstformand, som skal godkende kommissærens ønske til et forslag.

* Samtidig bliver de øvrige kommissærer på projektholdet involveret i processen omkring et kommissionsforslag.

* Vicepræsidenterne skal beslutte, hvem af kommissærerne, der skal repræsentere kommissionen i de øvrige EU-institutioner, nationale parlamenter og i andre sammenhænge.

* Juncker har også valgt en øverste næstformand, Frans Timmermans, som er hans højre hånd og stedfortræder.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip