FAKTA: Sådan er strukturen i den nye EU-kommission

I et forsøg på at gøre EU-Kommissionen mere strømlinet, fokuseret og effektiv har den kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, besluttet at ændre strukturen i kommissionen.

Det betyder blandt andet en nyskabelse med indførelsen af en række næstformænd, der i modsætning til næstformændene i den afgående kommissionen får ansvar som ledere af projekthold med reel magt.

Her er Junckers ændringer i hovedtræk:

* Syv næstformænd - blandt dem EU's udenrigschef - skal koordinere arbejdet inden for hver deres område og med hver deres projekthold af kommissærer.

* Hver af de øvrige kommissærer refererer til flere forskellige næstformænd og projekthold. Eksempelvis er konkurrencekommissær Margrethe Vestager knyttet til fem af disse næstformænd og deres projekthold.

* Selve kommissionens beslutningsproces er uændret, så alle kommissærer har deres stemme, og man bestræber sig på konsensusbeslutninger.

* Til gengæld kan kommissærer ikke længere stille forslag direkte. De skal gå via den relevante næstformand, som skal godkende kommissærens ønske til et forslag.

* Samtidig bliver de øvrige kommissærer på projektholdet involveret i processen omkring et kommissionsforslag.

* Vicepræsidenterne skal beslutte, hvem af kommissærerne, der skal repræsentere kommissionen i de øvrige EU-institutioner, nationale parlamenter og i andre sammenhænge.

* Juncker har også valgt en øverste næstformand, Frans Timmermans, som er hans højre hånd og stedfortræder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip