FAKTA: Sådan foregår omstridt spørgetime

* Folketinget holdt tirsdag den anden spørgetime med statsministeren, som er en ny debatform i Folketinget. Som udgangspunkt skal spørgetimen med statsministeren holdes hver anden tirsdag fra klokken 13 til 14.

* I spørgetimen vil lederne af partierne uden for regeringen få mulighed for at stille direkte spørgsmål til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der ikke på forhånd får oplyst, hvad hun vil blive spurgt om.

* Statsministeren kan vælge at indlede spørgetimen med en redegørelse på højst fem minutter. Herefter får lederen af det største parti uden for regeringen - det vil sige Lars Løkke Rasmussen fra Venstre - ordet til sit første spørgsmål.

* Lars Løkke Rasmussen skal stille sit spørgsmål på højst to minutter, og Helle Thorning-Schmidt har herefter to minutter til at svare. Som partileder kan Løkke herefter få ordet to gange af ét minut med tilsvarende tid til statsministerens svar.

* Lederen af det største parti uden for regeringen vil normalt kunne få to sekvenser af spørgsmål og svar efter hinanden. Herefter vil de øvrige partiledere normalt få hver én sekvens. Lars Løkke Rasmussen får altså bedst mulighed for at udfordre statsministeren.

* Men partilederne fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og De Konservative får også mulighed for at stille spørgsmål til Thorning. Dermed vil der være mulighed for, at eksempelvis de borgerlige partier kan koordinere angreb på statsministeren ved at spørge til det samme emne.

* Helle Thorning-Schmidt kan dog ligesom efter de nuværende regler afvise at svare på et spørgsmål, som derefter bortfalder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip