FAKTA: Sådan foregik kapringen af Maersk Alabama

19/10/2013 10:02

admin

Nyheder

Mest læste i dag

* Det A.P. Møller-Mærsk-ejede containerskib Maersk Alabama bliver kapret af somaliske pirater den 8. april 2009 i Det Indiske Ocean.

* I forbindelse med kapringen gemmer en del af skibets 20 besætningsmedlemmer sig i et beskyttelsesrum, mens de resterende, herunder kaptajnen, Richard Phillips, tages som gidsler.

* Efter overtagelsen slukker de skjulte sømænd for skibets systemer, så piraterne ikke kan sejle det til Somalia. Desuden lykkes det besætningen at tilbageholde en af piraterne, som de truer med en kniv.

* Besætningen forsøger at udveksle piraten for kaptajnen, men bliver snydt af piraterne, som forlader Maersk Alabama i en redningsflåde og tager kaptajnen med sig.

* Phillips forsøger at slippe fri ved at kaste sig over bord, men han bliver på ny fanget af piraterne. Somalierne kræver to millioner dollar (omkring 11,3 millioner kroner) i løsesum for at slippe kaptajnen fri.

* USA har hen over forløbet sendt to krigsskibe til området, og en af piraterne, Abduwali Muse, går om bord på det ene for at forhandle om en løsesum.

* Skarpskytter på det amerikanske krigsskib siger, at de kan se de tre tilbageværende pirater truer kaptajnen. Skarpskytterne dræber de tre pirater, og kaptajnen er fri - fire dage efter at skibet blev kapret.

* Abduwali Muse tages til fange af amerikanerne, som flyver ham til hjemlandet for retsforfølgelse. Han erklærer sig skyldig i pirateri og idømmes fængsel i over 33 år.

* Kapringen har medført adskillige søgsmål fra besætningen rettet mod det Mærsk-ejede selskab Maersk Line Limited og Waterman Shipping, hvor søfolkene var ansat. 1. december forventes en sag anlagt af ni besætningsmedlemmer at komme for retten i byen Mobile i staten Alabama.

/ritzau/