FAKTA: Sådan forklarer Justitsministeriet citat-fejl

Regeringen er tirsdag blevet kritiseret af borgerlige politikere for at give forkerte oplysninger til Folketinget i sagen om regeringens asylstramning.

Tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) oplyste 19. september, at "størstedelen" af flygtningene fra Syrien ville være omfattet af den nye stramning, fordi de ikke er individuelt forfulgte. Den udmelding var der dog ikke dækning for i asyltallene.

Tallene for sidste år og de foreløbige tal for i år viser, at det ikke er "størstedelen", men kun omkring en tredjedel, der vil blive ramt af stramningen.

Sådan forklarer Justitsministeriet i en skriftlig kommentar, hvordan fejlen er opstået:

* Da Justitsministeriet udsendte pressemeddelelsen den 19. september 2014, var ministeriet "på grund af en fejlkommunikation med Udlændingestyrelsen af den forkerte opfattelse, at størstedelen af de syrere, der i øjeblikket kommer til Danmark, er flygtet på grund af generelle forhold".

* Justitsminister Karen Hækkerup troede med andre ord, at hun havde dækning for at bruge ordet "størstedelen". På baggrund af en henvendelse fra Politiken bliver ministeriet ifølge den skriftlige forklaring mandag opmærksom på, at oplysningerne i pressemeddelelsen "giver et forkert indtryk".

* På den baggrund berigtiger ministeriet pressemeddelelsen i en skriftlig kommentar til Politiken. Ifølge den nye justitsminister, Mette Frederiksen (S), er det nu kun en "væsentlig del", som vil blive berørt af stramningen.

* Ministeriet ændrer dog ved en fejl også selve den gamle pressemeddelelse på ministeriets hjemmeside, hvilket førte til kritik fra borgerlige politikere.

* Tirsdag ændrede Justitsministeriet citaterne fra Karen Hækkerup tilbage, så der igen står "størstedelen". Dermed er citaterne korrekte i forhold til, hvad regeringen troede på det tidspunkt, men altså ikke længere dækkende for regeringens linje.

* Justitsministeriet forventer ifølge den skriftlige kommentar fortsat, at en "betydelig del" af syrerne vil blive ramt af stramningen: "Sammensætningen af asylansøgere vil altid være udtryk for et øjebliksbillede. Da de seneste asylansøgeres sager endnu ikke er færdigbehandlede, er det ikke muligt at give et præcist billede af den nuværende sammensætning af syriske asylansøgere", skriver Justitsministeriet.

Kilde: Justitsministeriet

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip