FAKTA: Sådan har terror ramt soldater og politi i Vesten

Sagerne om uprovokerede terrorangreb på uniformerede betjente og soldater har i den seneste tid ramt en række vestlige lande.

Det får nu danske efterretningstjenester til at advare om, at også landets betjente og soldater er mål for terrorister. Herunder kan du læse om nogle af de udenlandske angreb.

* Den 22. maj sidste år bliver den britiske soldat Lee Rigby hakket ihjel af to muslimer på åben gade i London. Kort tid efter drabet bliver de to gerningsmænd filmet af rystede forbipasserende.

Her forklarer en af mændene med en blodig kødøkse i hånden, at soldaten blev dræbt for at hævne britiske soldaters drab på muslimer. Begge gerningsmænd er opvokset i Storbritannien og har kristne nigerianske forældre, men er siden konverteret til islam.

* Den 20. oktober i år kører en 25-årig muslimsk konvertit i Quebec i Canada ind i to soldater og dræber den ene. Herefter bliver bilisten skudt af politiet.

* Den 22. oktober skyder den 32-årige Michael Zehaf-Bibeau en soldat ved et krigsmonument i Ottawa i Canada for derefter at affyre 30 skud inde i det canadiske parlament. Senere dør soldaten af sine sår. Gerningsmanden bliver efterfølgende dræbt.

Michael Zehaf-Bibeau er canadisk statsborger og konverterede angiveligt til islam for nogle år siden. Tidligere er det kommet frem, at han havde planer om at rejse til Syrien.

* 23. oktober går en 32-årig mand med en økse til angreb på to politibetjente i New York.

Ifølge politiet var gerningsmanden en muslimsk konvertit, der var blevet radikaliseret og blandt andet havde besøgt terrornetværket al-Qaedas hjemmeside.

En 25-årig politibetjent, der blev ramt i baghovedet med øksen, var i kritisk, men stabil tilstand. En anden betjent blev ramt i armen, inden gerningsmanden blev skudt af to andre politifolk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip