FAKTA: Sådan kan republikansk valgsejr skade Obama

Ved tirsdagens midtvejsvalg i USA har Republikanerne gode chancer for at vinde flertal i begge Kongressens kamre.

Repræsentanternes Hus går med stor sikkerhed til republikansk side, hvorfor kampen om Senatet bliver altafgørende for magtfordelingen mellem den demokratiske præsident, Barack Obama, og Kongressen.

Herunder følger en gennemgang af nogle af de ting, der potentielt kan ændre sig:

* Præsident Obamas potentielle problemer:

- Indtil nu har de demokratiske senatorer i kraft af deres flertal været i stand til at blokere lovforslag fra det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus.

- Uden denne magt er Obama henvist til at føre politik i defensiven. I ekstreme tilfælde kan han være nødsaget til at nedlægge veto.

* Indenrigspolitisk:

- Udnævnelser af højtstående embedsmænd, dommere og ambassadører skal godkendes af Senatet. I tilfælde af republikansk flertal i Senatet vil Obama være afhængig af Republikanernes velvilje.

- Et samarbejde vil således være nødvendigt i 2015, når Kongressen forhandler om spørgsmål som finansloven, budgetunderskuddet og gældsloftet.

* Udenrigs- og sikkerhedspolitik:

- Præsidenten bevarer kontrollen på dette felt. På grund af ringe krisestyring ventes han muligvis at udskifte sikkerhedsrådgiver.

- Det er meget muligt, at Republikanerne vil modsætte sig atomforhandlingerne med Iran. Her vil Obama om nødvendigt nedlægge veto.

- Det er muligt, at politikerne på tværs af partiskel vil enes om en ny lov i kampen mod Islamisk Stat (IS).

* Forretning og Handel:

- I bestræbelserne på at indgå ​​en frihandelsaftale med EU kan et republikansk flertal i Kongressen sågar vise sig at være en hjælp for Obama.

* Miljø:

- Republikanerne vil enten helt afskaffe Miljøstyrelsen eller tøjle dens råderum.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip