Tonsvis af mad havner hver dag i skraldespanden, fordi det ikke er blevet solgt i tide hos supermarkeder og købmænd.
Se Miljøministeriets gode råd til, hvor madspildet kan nedbringes i butikkerne:
* Sælg varer tæt på udløbsdato til nedsat pris, så disse afsættes og ikke bliver til madspild.
* Sørg for at efteruddanne/informere butikspersonalet, så alle medarbejdere er klar over, hvilke varer der giver mest madspild.
* Det største madspild sker på frugt og grønt, specielt bananer og salat. Vær specielt opmærksom på, hvordan disse varer opbevares og udstilles.
* Temperaturen og luftfugtigheden på grøntlageret er en afgørende faktor for holdbarheden af frugt og grønt. Derfor bør disse parametre tjekkes ofte.
* Sælg frugt og grønt efter vægt frem for stykpris. Det giver plads til salg af forskellige størrelser.
* Saml varer med kort holdbarhed, og brug opskrifter som inspiration til at få dem solgt.
* Begræns eller afskaf mængderabatter og store pakninger.
* Madvarer tæt på udløbsdato eller med fejlmærkning kan forsøges doneret til sociale organisationer.
* Forlæng holdbarheden af fødevarer ved tekniske løsninger, for eksempel lavere temperaturer, vacuumpakning og beskyttelse mod lys.
* Udnyt varer tæt på udløbsdatoen til færdigretter i butikken.
Kilde: Miljøministeriet
/ritzau/