FAKTA: Sådan kommer Danmark til EM i fodbold

Danmark, Portugal og Albanien slås i kvalifikationsgruppe I om de to direkte billetter til næste års EM-slutrunde i Frankrig.

To hold kvalificerer sig direkte, og nummer tre skal som minimum spille playoff-kampe mod en anden treer.

Torsdag aften spiller Portugal hjemme mod Danmark, mens Albanien får besøg af Serbien.

Herefter resterer to kampe i Gruppe I, Armenien-Albanien og Serbien-Portugal, der begge spilles søndag.

Herunder den aktuelle stilling og scenarierne for, hvordan Danmark kommer til EM.

* Topstilling før torsdagens kampe:

Portugal 15 point (efter seks kampe)

Danmark 12 point (efter syv kampe)

Albanien 11 point (efter seks kampe)

* De simple scenarier:

* Danmark vinder i Portugal:

Med en sejr i Portugal er Danmark EM-klar, medmindre Albanien vinder over både Serbien og Armenien.

* Portugal og Danmark spiller uafgjort

Danmark er EM-klar, hvis Albanien hverken vinder over Serbien eller Armenien. Portugal vil i så fald vinde gruppen, og i kampen om andenpladsen er Danmark bedre end Albanien ved pointlighed mellem disse to lande, idet Danmark med 1-1 i Albanien og 0-0 hjemme har fordel af at have scoret på udebane.

* Danmark taber i Portugal

Danmark bliver EM-klar, hvis Albanien maksimalt får et point ud af kampene mod Serbien og Armenien. Ved et albansk point i de to sidste runder er det igen det indbyrdes regnskab, der sender Danmark til EM foran Albanien på andenpladsen i gruppen.

* Sådan bliver Portugal sorteper

Hvis Danmark vinder i Portugal, og Portugal efterfølgende taber i Serbien, er Danmark bedre indbyrdes end portugiserne og EM-klar, selv hvis Albanien vinder sine to sidste kampe og dermed gruppen.

* Det kringlede scenarie

Hvis Danmark vinder i Portugal torsdag samtidig med, at Portugal søndag taber i Serbien, og Albanien i sine to sidste kampe henter fire point, opstår et scenarie, hvor alle tre hold slutter på 15 point.

I det tilfælde kigger man på det indbyrdes regnskab mellem alle tre hold, og her vil Danmark under alle omstændigheder kvalificere sig - hvilket nedenstående udregning viser:

I tilfældet med alle tre hold på 15 vil man først kigge på point hentet i indbyrdes kampe mellem alle tre hold. Her vil Portugal have hentet seks, mens Danmark og Albanien vil have hentet fem. Dermed er Portugal EM-klar.

Herefter kigges på målforskel i alle indbyrdes kampe, og Danmark vil med alle andre sejre over Portugal end 1-0 være videre foran Albanien på denne regel.

Vinder Danmark præcis 1-0 i Portugal, vil både Danmark og Albanien have målscoren 2-2 samlet for de indbyrdes kampe mellem alle tre hold. Og derfor må man længere ned i reglementet for at afgøre, at Danmark alligevel snupper pladsen foran Albanien.

Reglen, der i tilfældet 1-0 til Danmark - og en slutstilling med alle tre hold på 15 point - sender Danmark til EM, er reglen om flest mål scoret på udebane. Her vil Danmark være bedre end Albanien.

* Danmark er som minimum sikret playoff-kampe

Uanset resultaterne i de resterende kampe i gruppen er Danmark som minimum sikret to playoff-kampe om en EM-billet.

Hvis Danmark slutter som nummer tre i gruppen, kan det udløse en direkte EM-billet, hvis Danmark slutter som bedste treer på tværs af alle kvalifikationspuljer. Det regnestykke kan først laves, når alle grupper er færdigspillet.

Alle øvrige treere - end den bedste - mødes senere på året i playoff-dueller over to kampe, hvor den samlede vinder af hver duel løser billet til EM.

/ritzau/

 

Dagens Gossip