FAKTA: Sådan krakkede Roskilde Bank

Forliget mellem Finansiel Stabilitet og Forbrugerombudsmanden omhandler private kunder i Roskilde Bank, som har købt aktier i forbindelse med to aktiesalgskampagner, der løb fra henholdsvis 11. august 2006 til 17. september 2006 og fra 12. marts 2007 til 8. april 2007.

Her er forløbet frem til Roskilde Banks krak i sommeren 2008.

* 1978: Niels Valentin Hansen bliver direktør.

* 2000: Roskilde Bank kåres for fjerde gang i træk til danmarksmester i bankdrift af Økonomisk Ugebrev.

* 2003: Niels Valentin Hansen og fire underdirektører får aktieoptionsprogram.

* 2006: Fra november er Roskilde Bank underlagt skærpet tilsyn fra Finanstilsynet på grund af bankens kraftige eksponering mod ejendomssektoren.

* 2007:

1. juli: Niels Valentin Hansen går af efter 28 år som direktør. Søren Kaare-Andersen præsenteres som ny administrerende direktør.

November: Roskilde Bank kommer med ny strategiplan - Strategi 2010 - for at nedbringe bankens eksponering mod realkredit- og ejendomsmarkedet.

* 2008:

Foråret: Uroen på finansmarkederne og ikke mindst krisen på det danske ejendomsmarked tager til. Og det resulterer i en meget negativ udvikling i adskillige af Roskilde Banks storkunderelationer. Eksperter vurderer, at ejendomspriserne i Danmark vil falde voldsomt.

24. april: Regnskabet for første kvartal viser, at banken tjener penge. Basisindtjening før nedskrivninger stiger med syv procent. Forventningerne til hele 2008 fastholdes på 610-620 millioner kroner efter nedskrivninger.

1. juli: Ratingbureauet Moody's sænker sin vurdering af Roskilde Bank.

10. juli: Roskilde Bank er på randen af fallit og får en likviditetsgaranti hos Nationalbanken. Samtidig bliver der sat et "Til Salg"-skilt i Roskilde Banks vindue. Den finansielle sektor dækker via Det Private Beredskab likviditetstræk op til 750 millioner kroner - herefter går Nationalbanken ind.

14. juli: Roskilde Bank venter nu et underskud i første halvår på 520-540 millioner kroner.

5. august: Bestyrelsesformand Peter Müller siger, at han ønsker at træde ud af bestyrelsen. Bestyrelsesmedlem Peter Holm ønsker at følge ham.

24. august: Efter tab på en milliard kroner opfylder Roskilde Bank ikke lovens krav om solvens. Nationalbanken og Det Private Beredskab meddeler officielt, at de overtager bankens aktiver og gæld, efter at ingen andre købere har meldt sig på banen.

29. august: Roskilde Bank har et underskud på 5,1 milliard kroner i første halvår af 2008 mod et overskud på 405 millioner i samme periode året før. Nationalbanken udpeger ny bestyrelse i banken med tidligere koncerndirektør i Nykredit Henning Kruse Petersen som formand.

17. september: Rigsrevisionen skal kulegrave Finanstilsynets rolle i sagen om Roskilde Bank.

29. september: Nordea, Spar Nord Bank og Arbejdernes Landsbank køber bankens filialnet.

* 2009:

12. februar: Den nye Roskilde Bank taber yderligere 3,5 milliarder kroner. Samtidig iværksætter den nye bestyrelse en undersøgelse af forholdene i den kuldsejlede bank fra 2005 og frem.

17. juni: Rigsrevisionen konkluderer i en rapport, at Finanstilsynet gav den tidligere direktør Niels Valentin Hansen alt for løse tøjler.

23. juli: Nationalbanken og banksektorens Private Beredskab overdrager Roskilde Bank til statens afviklingsselskab Finansiel Stabilitet.

5. august: Undersøgelsen af forholdene i banken er færdig. Advokaterne konkluderer, at der er sket massive svigt, og der indledes derfor retslige skridt mod den gamle direktion og bestyrelse i Roskilde Bank samt revisionsselskabet Ernst & Young.

2. november: Finanstilsynet melder den tidligere ledelse i den krakkede Roskilde Bank til Bagmandspolitiet. Politianmeldelserne omfatter både den tidligere administrerende direktør Niels Valentin Hansen, de to øvrige direktører Arne Wilhelmsen og Allan H. Christensen, otte medlemmer af bankens tidligere bestyrelse samt den interne og eksterne revision, Ernst & Young.

* 2010: Finansiel Stabilitet stævner den tidligere direktion, bestyrelse og revision i Roskilde Bank med krav om erstatning på én milliard kroner. Sagen verserer stadig ved Østre Landsret.

* 2012:

30. april: Bagmandspolitiet opgiver at gennemføre straffesager mod den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank. Statsadvokaten understreger, at der ikke er taget stilling til, om bankledelsen kan blive pålagt et erstatningsansvar.

* 2013:

3. december: Finansiel Stabilitet indgår forlig med Forbrugerombudsmanden, der sikrer tusindvis af Roskilde Bank-aktionærer delvis erstatning af deres tab i forbindelse med to aktiesalgskampagner, der løb fra henholdsvis 11. august 2006 til 17. september 2006 og fra 12. marts 2007 til 8. april 2007.

/ritzau/

 

Dagens Gossip